ART
Cultura 08/04/2017

Menorca ret homenatge a l’il·lustrador i mestre Pasqual Calbó

El Museu de Menorca dedica l’exposició més completa a la figura de Calbó en un any que commemora el bicentenari de la seva mort

Ivan Martín
4 min
Inquiet i en constant aprenentatge, Calbó ha deixat un llegat d’incalculable valor per a la cultura menorquina.

MaóPasqual Calbó i Caldés és el protagonista d’aquest 2017 a Menorca. I és que ja fa 200 anys de la mort de l’il·lustrador maonès. Per emfatitzar-ne l’obra i homenatjar-ne la trajectòria, el Govern balear i el Consell Insular varen declarar el 2017 com a Any Calbó.

El polifacètic Pasqual Bonaventura Calbó va néixer a Maó el 1752 i va morir el 1817. Inquiet i en constant aprenentatge, Calbó ha deixat un llegat d’incalculable valor per a la cultura menorquina. De jove, se n’anà a Itàlia per ampliar els estudis de pintura, després d’iniciar-se en aquest món sota les premisses d’un altre pintor de reconegut prestigi, Giovanni Chiesa. Viatjà a Gènova i Venècia, i el 1774 anà a Roma, escenari on va rebre la influència dels corrents neoclàssics de l’època. El 1779 va ser nomenat dibuixant de la cort de Viena. Europa no serà l’única font d’inspiració. El 1787 viatjà a Amèrica per renovar l’estil, i no va ser fins al 1790 quan tornà a Maó.

Des de Menorca s’han organitzat diversos actes. Un dels més destacats és l’exposició que dijous es va inaugurar en el Museu de Menorca. El mateix conseller insular de Cultura, Miquel Àngel Maria, definia la mostra com “una actualització del coneixement que tenim els menorquins de la nostra generació de la seva figura i època”. Maria va més enllà i destaca la figura de Pasqual Calbó: “És el pintor menorquí més rellevant de la seva època, però la seva aportació també cal emmarcar-la en un context a banda de la producció artística”.

L’exposició del Museu de Menorca és la major presentació monogràfica que s’ha fet mai sobre el pintor il·lustrat. És una de les activitats més destacades i de més durada de les que es presenten al voltant de Pasqual Calbó. Les seves obres es podran visitar fins al mes de gener del 2018. Una de les comissàries de la mostra és Cristina Andreu, que recorda “la riquesa del material de què disposam. És una exposició que representa un recorregut cronològic per la vida del pintor. Tenim 47 obres i un catàleg d’altres que es troben en diferents entitats socials. Cal agrair aquells treballs de Calbó que ens han cedit el Consell Insular, l’Ajuntament de Maó i les col·leccions privades. N’estam molt contents”.

Però l’obra de Pasqual Calbó va rebre moltes influències, especialment com a fruit de les experiències vitals a l’estranger. En aquest sentit, Cristina Andreu explica que “tenim la sospita que n’hi ha molta més obra a Itàlia o Viena. Amb el pas del temps anirà sortint. A la biblioteca pública de Maó també en podem trobar documents o passaports. A banda de la faceta d’il·lustrador, Pasqual Calbó va ser un mestre excel·lent. L’exposició també posa a disposició del visitant una sèrie de tractats teòrics en llengua catalana”.

Calbó va emprar la llengua catalana per redactar uns tractats fins i tot en una etapa d’Espanya en què el català pràcticament havia desaparegut com a llengua de cultura, prestigi i acadèmica. La recopilació de tractats representen un volum de 439 folis manuscrits a dues cares i complementats amb 170 làmines. Els seus treballs es divideixen en 21 temàtiques, entre les quals es troben la física, l’arquitectura civil i militar i per a la formació de la joventut menorquina. Un ampli extens ventall de possibilitats d’una obra europeista, alhora que molt menorquina.

Obres per a la posteritat

La varietat en el resultat és una de les principals característiques de Pasqual Calbó. L’obra va des de l’autoretrat fins a retrats de personalitats i familiars. També hi ha espai per als paisatges preromàntics o decorats de grans sostres, sense renunciar a les representacions de les grans obres d’altres pintors. Un producte divers que aconsegueix utilitzant totes les tècniques i materials possibles. Una de les obres més emblemàtiques de Calbó és el Retrat del comte de Cifuentes i l’ Autoretrat. En canvi, el seu pas per Amèrica arriba influenciat per les aquarel·les costumistes. El venedor de perruques a Santo Domingo n’és un bon exemple.

Actes de commemoració

L’exposició al Museu de Menorca és l’eix central d’un any especial per a la cultura de l’illa. Diverses entitats col·laboren en un programa que pretén difondre la vida i obra de Pasqual Calbó, contribuir a valorar la figura de l’artista maonès i posar en contacte els estudiosos de Calbó per tal de posar-ne en comú tot tipus de coneixements.

D’aquesta manera, Pasqual Calbó, els viatges i els sentits no és la primera activitat que es du a terme, però sí la més destacada per contingut. El Museu de Menorca i la Biblioteca pública de Maó són els escenaris que centralitzen aquest mes d’abril l’Any Calbó. L’itinerari Calbó, una ruta pels llocs i les cases, té com a finalitat acostar les ubicacions del municipi més representatives en la vida de l’il·lustrador. Els centres educatius seran presents també en els actes commemoratius. L’institut que du el nom del pintor menorquí, juntament amb la biblioteca, acollirà una exposició didàctica transportable. Per la seva banda, l’IES Joan Ramis i Ramis centrarà la diada de Sant Jordi en Pasqual Calbó.

Les Joventuts musicals de Maó oferiran el mes d’agost un concert al teatre Principal, Calbó, entre Viena i Venècia. Aquest mateix mes, l’Institut Menorquí d’Estudis i la Universitat Catalana d’estiu realitzaran unes jornades divulgatives. I per desembre, s’ha tancat un concert a càrrec del Grup Filharmònic. Són iniciatives festives però al mateix temps transmissores de les peculiaritats que varen envoltar la vida de Pasqual Calbó. Cal remarcar que s’està fent feina per completar el programa d’actes i que aquestes accions seran complementades amb la publicació de diferents articles o de reportatges en diversos mitjans.

Així mateix, al Museu de Menorca es faran servir les distintes variants que té el treball de Pasqual Calbó per presentar activitats que enganxaran sobretot els més joves. ‘Una nit al Museu’, ‘Posam color als oficis antics’, ‘A ritme de Calbó!’ i ‘Retrats familiars’ en són les excuses perfectes. Però el públic adult també podrà gaudir, mitjançant Pasqual Calbó, d’un recital de poesia, un viatge gastronòmic o bé assistir a interessants conferències.

stats