REVETLA

Mallorca balla el cap de setmana A ritme de pop

La festa del Fletxas, los Planetas, Ismael Serrano i Antonio Orozco toquen en diferents indrets de l’illa

Mallorca viu un cap de setmana de pop musical. Anit, al parc de la Mar arribà la 14a edició de la festa del Flexas, que s’ha convertit en la gran celebració de l’estiu de Palma. Mentrestant a Son Fusteret hi tocà el músic Antonio Orozco i al Trui Teatre, Ismael Serrano a la mateixa hora. Lluny de Palma, a la capital del Raiguer, la banda indie Los Planetas feien aturada amb la seva gira Zona Temporalmente Autónoma amb els mallorquins The Prussians com a teloners, al quarter General Luque, d’Inca.

La festa del Flexas, que a les nou de la nit ja encalentia motors, va tenir com cada any un denominador temàtic diferenciador. Enguany fou Sempiterna. Entorn d’aquest eix temàtic s’estructurà un bon cartell que comptà amb grups locals i internacionals com Hidrogenesse, La Bienquerida, Joan Miquel Oliver, Jordi Maranges i Willy Canela. A més, hi hagué la Flexas Kids, per als més petits, a primera hora, foodtrucks per poder menjar qualque cosa i un grup sorpresa, per mantenir el misteri.

Segons Pepa Charro, propietària del bar i organitzadora de la festa del Flexas, és una llàstima que tota aquesta programació estival s’encavalqui, ja que tampoc hi ha tant de públic, “sé que hi ha molta gent que voldria venir a la nostra festa, però tampoc tindran oportunitat de veure els altres grups. El nostre risc és molt gran”.

Autogestió

En catorze anys la festa del Flexas no compta amb cap suport institucional. “Va començar com una revetla organitzada a través d’una associació veïnal, en el marc de les festes del barri, sense ànim de lucre. Al principi érem cent persones, vuitanta de les quals eren els veïns. Va créixer un poc i va passar a la plaça de la Quartera, i ja el cinquè any, per temes de seguretat, l’Ajuntament ens va demanar que havíem d’ampliar l’espai, i ens van cedir el parc de la Mar”.

De tota la programació estival de Ciutat, és la festa amb major resposta del públic. “L’Ajuntament ens ajuda fent-la possible, tot està molt ben encaixat perquè sigui legal i estigui ben fet, però no tenim cap espònsor. El risc cada any és encreuar els dits i demanar que la gent consumeixi. Per exemple, la venda ambulant ens empipa moltíssim. Pot ser un poc pesat comprar un tiquet i fer una cua, però la d’amics i parelles que s’han format en aquestes cues!”.

Per a la festa d’enguany, han comptat amb socorristes -per la proximitat de la festa al llac-, ambulàncies, protecció civil, a més de muntadors i tot l’equip de tiquets i barres. Enguany és el primer que els hotels els han donat un cop de mà, els Horrach Moyà els han cedit habitacions per als artistes.

Homenatge

Ahir vespre s’homenatjà el recentment desaparegut Toni Socias, exmembre de Peor Imposible, de Diabètiques Accelerades i també l’encarregat de fer les carrosses de la colcada de reis. “Ja que ell no pogué pujar a l’escenari com feia cada any, amb el casc de bomber, volguérem reivindicar la seva presència amb peces del seu treball decorant l’escenari i una colla de gegants fabricats per ell. També el nom de Sempiternes és dedicat a la gent que no té fi, com ell”, comentà Pepa Charro.

Per a Charro enguany ha estat un any molt bo de treball, però la satisfacció d’organitzar aquesta festa és molt gran. “Hi ha gent que fins i tot ha vingut de la península, i ens ha escrit mesos abans per fer coincidir la festa amb les vacances”. L’organitzadora està ben satisfeta del ressò de la festa, “m’han dit que és com l’Orgull gai de Palma. No ho és, ja hi ha un Orgull gai, que va a poc a poc, i a Inca també n’hi ha un, que ha agafat avantatge, i ja està bé que no estigui tot centralitzat a Palma. Aquesta festa és sobre l’amor”.

L’eix temàtic normalment connecta amb l’artista sorpresa, però, segons Charro, “enguany Sempiternes podria ser qualsevol dels artistes sorpresa que ha vingut fins ara”, qualsevol podria encaixar en aquesta definició.

Per al cartell de l’edició d’aquest any han cercat a les xarxes tres dones models, totes més grans de seixanta anys, perquè, per als organitzadors, enguany era important que fossin dones, i amb les fotografies de Miquel Àngel Canyelles, la imatge no té res a envejar a qualsevol campanya del Sonar.

Els concerts

El cartell comptava amb 24 artistes estatals, entre els quals hi havia Hidrogenesse i Carles Congost, que varen interpretar els seus grans hits. Entre els músics locals vàrem poder trobar Joan Miquel Oliver, que repetia de l’edició passada, però aquesta vegada va cantar amb la Bienquerida, Maranges i els clàssics Vivian Caoba, Jimmy i Willy Canela, entre d’altres transformistes, plomes, color, directes i playbacks. cada un d’ells interpretaren una o dues cançons, després d’una hora i mitja de Flexas Kids.

Els actors de The Hole Zero, que després de l’èxit de públic, han allargat la funció una setmana, varen pujar a l’escenariquan van acabar la funció vingueren. La festa s’allargà entrada la matinada amb un públic molt entregat als dj.

Premi Gamba d’Or

Anualment entreguen un premi consensuat entre els organitzadors a algun col·lectiu del qual volen destacar la seva feina, la Gamba d’Or de 2018 va recaure en Mujeres que marcan, una associació que té l’objectiu de contribuir de forma decisiva en el canvi de la situació actual de la dona, a través de la responsabilitat personal i l’amor cap a un mateix. Mujeres que marcan va organitzar un fòrum al palau de Congressos de Palma el mes de maig.

És un trofeu fet per Trofeus Serra i dissenyat cada any per un creatiu diferent. L’any passat la Gamba d’Or va ser entregada als tècnics, els quals, tot i el canvi de legislatura, han estat els mateixos durant els catorze anys de la festa.

EDICIÓ PAPER 17/02/2019

Consultar aquesta edició en PDF