Publicitat
Publicitat

CRISI A L'ÒPERA

El Liceu no se'n surt i presenta un ERO temporal

El teatre de la Rambla tancarà durant dos mesos

La crisi del Gran Teatre de Liceu és una bola de neu que creix sense aturador. A la davallada del públic operístic s'hi han anat afegint les retallades de l'aportació pública, el descens del mecenatge, l'augment de l'IVA, la caiguda dels ingressos de la venda d'entrades i els problemes de tresoreria que van obligar a sol·licitar un crèdit sindicat de sis milions d'euros. La situació fins i tot ha provocat que en els últims dos mesos les nòmines s'hagin hagut de pagar en dos terminis, segons informa a l'ARA Manuel Martínez, representant del comitè d'empresa del Liceu.

En aquest escenari, el teatre de la Rambla no troba la manera d'equilibrar els comptes i ahir va presentar un expedient de regulació d'ocupació (ERO) temporal. La mesura afecta tota la plantilla del teatre, 350 persones, i s'aplicarà en dos períodes sense activitat artística, de l'1 al 24 de setembre del 2013 i del 6 i 31 de juliol del 2014, durant els quals el teatre estarà tancat. La direcció del Liceu justifica l'ERO "pel dèficit originat pels ajustaments pressupostaris per part de les principals administracions i per l'efecte negatiu de l'augment de l'IVA en els ingressos per vendes de localitats", sense entrar a valorar altres circumstàncies.

Martínez, en canvi, suggereix que el Liceu hauria de rectificar la seva gestió. "En temps de crisi -diu-, potser val la pena recular una mica i programar coses més populars". Martínez no posa en dubte la feina del director artístic, Joan Matabosch, però considera que durant "dos o tres anys" es podrien "abaixar els preus" i representar "òperes més comercials" per atreure públic.

La possibilitat de l'ERO planava pels passadissos del Liceu des del març. Però l'ombra es va esvair lleugerament amb l'entrada de Joaquim Molins com a president del patronat de la Fundació del Gran Teatre del Liceu, que es podia entendre com un cop de timó per aconseguir nous mecenes que ajudessin a alleugerir el dèficit pressupostari. "Sí que han aparegut nous mecenes, però han sigut insuficients per impedir aquest ERO", explica Martínez.

El comitè entén que hi ha poc marge de maniobra per aturar l'ERO. "En cap cas hem tirat la tovallola. Intentarem minimitzar-ne l'efecte, però serà molt difícil aturar-lo", diu Martínez. L'any passat sí que van aconseguir que l'empresa retirés un ERO temporal que obligava a cancel·lar espectacles, però aquest cop "no hi ha res programat". Malgrat tot, no descarta que l'ERO no s'apliqui totalment. "Si l'empresa aconsegueix els diners, pot ser que no es tanqui al juliol", diu Martínez.

El nou director general

La presentació de l'ERO coincideix amb la negociació del conveni col·lectiu, que el comitè espera tancar abans del 31 de juliol. Tot i així, Martínez confia que no "entorpeixi" les negociacions, i assegura que el comitè està fent "un esforç per separar les dues qüestions". L'ERO també arriba pocs dies abans que es faci públic el nom de la persona que substituirà Joan Francesc Marco com a director general del Liceu. Marco acaba el seu mandat el 7 de juliol, però ja fa setmanes que no participa en les reunions directives del teatre.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF