Kanye West dona més de 8,7 milions d'euros al volcà de James Turrell

El músic assegura que visitar la instal·lació de 'land art' 'Roden Crater' li va "canviar la vida"

El raper Kanye West torna a ser notícia, però aquest cop com a mecenes artístic: ha decidit donar 8,7 milions d'euros per finançar l'obra de l'artista nord-americà de 'land art' James Turrell. Es tracta del ' Roden Crater', una instal·lació al mig d'un desert d'Arizona en un cràter d'un volcà inactiu que porta en construcció quaranta anys. West la va visitar com a part d'una "peregrinació artística" ( tal com avança el 'Wall Street Journal') on va tenir una experiència reveladora "que et canvia la vida", tal com va explicar a Twitter, i va vaticinar que en el futur "tots viurem en espais com el de Turrell".

James Turrell, conegut per fer creacions que juguen amb l'espai, la llum i el cel, va adquirir el 1979 la propietat d'un cràter inactiu de 400.000 anys d'antiguitat i quasi 5 km d'ample enmig del Painted Desert d'Arizona i va decidir transformar-lo en un observatori gegantí pensat específicament per veure i experimentar a ull nu els fenòmens celestes, com els solsticis d'estiu i d'hivern.

Tot i la injecció de diners del raper, sembla que el projecte no en té prou, ja que pretén aconseguir 200 milions de dòlars per completar-ne la infraestructura.

Turrell també té obra a Catalunya i a Espanya. A Barcelona va crear 'Deuce coop', un passadís al convent de Sant Agustí il·luminat amb llums de neó que va fer en el marc dels Jocs Olímpics de 1992. També, a Cadis, hi té 'Second wind' un observatori soterrat en forma de piràmide al que s'accedeix a través d'un passadís a una sala amb el cel obert per contemplar l'activitat celeste.

EDICIÓ PAPER 15/06/2019

Consultar aquesta edició en PDF