MÚSICA
Cultura 02/09/2017

Jordi Savall: “La música no és un ofici normal”

L’artista actua avui amb Díaz-Latorre al Conservatori de Palma

Margalida Mateu
3 min
El músic Jordi Savall al teatre Grec de Barcelona en un concert temàtic sobre els Balcans.

PalmaJordi Savall (Igualada, 1941) passa aquest diumenge per Mallorca en la gira que commemora els seus 50 anys de carrera i que el durà a voltar per tot el món. Intèrpret de música antiga, Savall és un apassionat de la recuperació del patrimoni de música històrica.

En el concert d’avui al Conservatori de Palma, el músic estarà acompanyat per Xavier Díaz-Latorre a la guitarra barroca i tiorba. Jordi Savall farà sonar la viola de gamba. Ambdós interpretaran música barroca i renaixentista. Tant Savall com Díaz-Latorre són pioners en la recuperació de la música antiga i per a aquesta actuació oferiran el programa Folias & Romanescas, entre d’altres.

Per Savall, la música és compartir bellesa, felicitat. “És un llenguatge que s’aprèn fins i tot abans de néixer. La música fa bé a les persones”, assenyala.

“Per mi, la música no és un ofici normal, no ho consider anar a treballar, ni tampoc em cansa. El treball és haver de mantenir-me en forma i el que em cansa és viatjar però no tocar. La música és la meva vida, no faig comptes jubilar-me perquè em traurien allò que em fa més feliç”, comenta l’autor, de 76 anys. A més, creu que “la música és un llenguatge que tothom necessita. Si hom sap música, pot ser molt més feliç en aquesta vida. La felicitat passa per fer alguna cosa que t’agrada. Hi ha dos moments importants en la vida de l’ésser humà: el dia que neix i el que descobreix per què ha nascut. Són els pilars de la felicitat juntament amb l’amor i la salut”.

Savall comparteix els 50 anys sobre els escenaris amb Maria del Mar Bonet, a qui admira malgrat que no hagin coincidit mai actuant plegats. Ara bé, sí que “confluïm en la recerca de la música popular i mediterrània, el diàleg entre cultures, que també m’interessa molt”, recalca l’autor. “Fou el 1967 la primera vegada que vaig pujar a un escenari, tenia 26 anys”, recorda el musicòleg i compositor.

Savall escolta música cada dia, “també de moderna si escolt la ràdio o s’escau. Ara estic escoltant cant gospel i la música dels primers cants dels esclaus americans i músiques de l’Àfrica i de l’Índia. Escolt música per aprendre cada dia. Especialment m’interessen músiques d’altres cultures. També hi ha coses interessants en la música pop actual, malgrat que no és una música que m’alimenti, que em nodreixi. Hi ha molt bons músics i cantants que fan música guapa, però jo cerc altres coses com a professional. Escolt els acords que hi ha, mai escolt la música relaxat, sempre amb un esperit crític”, afegeix Saval.

Orquestra de refugiats

El músic es troba immers en un nou projecte. Es tracta d’una orquestra de refugiats per a la qual està seleccionant músics de la Xina, el Sudan, el Marroc i Síria, entre altres països. “Estic descobrint músics extraordinaris. Els refugiats ajuden els infants petits a fer música”, precisa.

Recordem que l’any 2014 Savall va rebutjar el Premi Nacional de Música, dotat amb 30.000 euros, com a protesta perquè no li havien fet cas durant anys tocant portes al Ministeri de Cultura de Madrid.

Després del concert d’avui a Palma, Savall emprèn la seva gira cap a Corea i el Japó. L’actuació d’avui és a l’auditori del Conservatori de Música de les Illes Balears a les 20 h. Savall deu fer prop d’un any que no trepitja l’illa: “Hi venc molt sovint a tocar, m’hi uneix una relació molt intensa amb la mar”, conclou.

stats