Publicitat
Publicitat

La vida de Javier Cercas en 90 fotografies de Daniel Mordzinski

La singular mirada del 'fotògraf dels escriptors' il·lustra la vessant íntima, familiar i professional de l'escriptor

"Fotinskis". Així anomena el reconegut fotògraf Daniel Mordzinkski les imatges que es poden veure a la Casa de Cultura de Girona sobre la vida de l'autor de 'Soldados de Salamina'. Des d'aquest dissabte i fins el proper 25 de gener, els interessats podran conèixer la vida personal, professional i l'univers de les geografies de Cercas amb la mostra 'Cercas de prop'.

"Vaig conèixer l'escriptor Cercas mitjançant el seu primer llibre, em va atreure la seva novel·la, i el que més m'ha impressionat d'ell és la seva generositat i el seu bon humor", ha explicat el reconegut "fotògraf dels escriptors", Daniel Mordzinski. Tot i que l'artista porta més de 30 anys captant instantànies de reconeguts escriptors mundials, subratlla que aquest cop amb Cercas va voler captar els seus "universos literaris". "Les imatges el retraten amb familiars, amics i vaig pensar que er molt important posar-lo dins de diversos escenaris que ell havia utilitzat en les seves novel·les", ha assenyalat.

La mostra, compta amb 90 fotografies, dividies en tres parts i que mostren la vida de Javier Cercas durant deu anys. El primer àmbit s'anomena 'Girona, els més pròxims i altres indrets' i fixa l'objectiu en la família, els amics de tota la vida de Cercas i els indrets propers que han marcat la vida de l'escriptor com Girona. La segona part, 'Els altres de prop', acosta el visitant als autors que –a partir de la lectura o de la coneixença personal– han marcat personalment i literàriament Cercas com per exemple Gabriel García Márquez, Mario Vargas Llosa o Paul Auster. Finalment, la tercera part, 'Cercas i el seu univers literari', es'ta formada per imatges recents de l'escriptor amb amics del món de les lletres, en viatges professionals o en fotografies en les quals està posant especialment per a Mordzinski.

Els dos artistes es van conèixer el 2003 i, en el mateix moment en què es van conèixer, el fotògraf va captar la instantània preferida de Cercas. En ella es veu a l'escriptor al bell mig de la seva piscina de plàstic que tenia a la casa del sector de Palau de Girona llegint 'Hamlet'. "Em va trucar en Luis Sepúlveda i em va demanar si podia venir amb la seva dona i un amic a visitar-me jo li vaig dir que sí, i quan vaig obrir la porta em vaig trobar amb en Mordzinski. Al cap de cinc minuts ja estava al bell mig de la piscina", ha explicat ben alegre l'escriptor. "La meva teoria és que Mordzinski et treu de l'interior allò que no sabem que tenim, de mi m'ha tret el meu 'punk' total, el meu 'heavy metal'", ha assegurat.

La mostra s'ha inaugurat aquest dissabte al migdia amb la lectura dramatitzada de quatre textos de l'obra 'Relatos reales', de la mà de l'actor Carlos Martínez, amb música de Tomàs Frauca. Desenes de persones no s'han volgut perdre aquest acte i han emplenat la Casa de Cultura. L'exposició arriba després de viatjar a diversos països i es podrà veure fins el proper 25 de gener. Excepcionalment, amb motiu de les festes de Nadal, la sala s'obrirà al públic els dilluns 23 i 30 de desembre. "Espero poder continuar fent fotinskis, aquestes imatges juguetones, durant més anys", ha conclòs Mordzinski.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF