CANÇÓ D’AUTOR
Cultura 30/11/2018

Formentera aposta pel català i se suma al Barnasants

La pitiüsa menor és la primera illa balear a adherir-se a aquest festival musical

Inma Saranova
4 min
PROJECTE CULTURAL El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, ha signat aquesta setmana un conveni de col·laboració amb l’Associació República de la Cultura per a l’organització del Projecte Cultural Barnasants.

EivissaA principi d’aquesta setmana, el Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, signava un conveni de col·laboració amb l’Associació República de la Cultura per a l’organització del Projecte Cultural Barnasants a la menor de les Pitiüses i la programació d’artistes formenterers en aquest festival internacional de cançó d’autor per a l’any 2019.

Formentera es converteix així en la primera illa de les Balears a adherir-se al Barnasants, un festival que la setmana passada va aprofitar el vuitantè aniversari de la mort de Franco per llançar un anunci publicitari sota el títol ‘Feixisme mai més’, que ha tingut molt de ressò i en el qual dues dones acompanyen un home dins del bosc, on aquest activa una bomba que fa esclatar pels aires el Valle de los Caídos.

Un festival consolidat

Barnasants, guardonat amb el premi Nacional de cultura 2012 de la Generalitat de Catalunya i la Medalla d’Honor de la Ciutat de Barcelona del mateix any, és un projecte musical posat en marxa al 1996 per Pere Camps, premi Nacional de música de Catalunya, i que més de vint edicions després s’ha consolidat com el festival més significatiu del seu gènere del panorama peninsular, i ara també insular, amb la recent incorporació de Formentera.

En cada edició, el festival presenta tant grans figures consagrades de la cançó com nous valors emergents mitjançant més d’un centenar de concerts a cada nova edició i aposta, a més, per les aliances amb esdeveniments de similars característiques com els acords de col·laboració i d’intercanvi amb festivals i projectes culturals d’Itàlia, Occitània, l’Amèrica Llatina o Euskal Herria.

Segons Pere Camps a la signatura del conveni, “Barnasants és un projecte que concep la cultura com una eina clau de transformació i progrés social. Per aquest motiu, apostam de manera indiscutible per la cançó d’autor al marge de les modes, el mercat i la indústria”.

Des del Consell assenyalen, a més, que la intenció d’aquesta adhesió és, precisament, crear una xarxa de la cultura d’autor del domini lingüístic català “que ofereixi a l’illa una proposta cultural i de llengua, especialment entre les generacions més joves i els artistes locals”. Segons la consellera insular de Cultura, Susana Labrador, aquest acord “permetrà que Formentera pugui gaudir de dues de les actuacions d’aquest festival i que, d’altra banda, la cultura musical de Formentera sigui representada i escoltada als escenaris de Barcelona”.

Pel que fa a la necessitat de proposar una oferta de “llengua” orientada als més joves, cal recordar que Formentera i Eivissa són les illes de Balears en les quals el català té menys presència segons l’’Enquesta d’usos lingüístics a les Illes Balears 2014’, que es va fer pública l’any passat. L’estudi de la Universitat de les Illes Balears i la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya posava de manifest que les Pitiüses, juntament amb la ciutat de Palma, són els tres territoris balears en les quals la població menys coneix i utilitza el català i on més s’ha perdut el seu ús des del 2003. Tan sols el 23,9% dels habitants d’Eivissa i Formentera tenen el català com a llengua pròpia i, a més, les Pitiüses tenen el percentatge més alt d’habitants que es relacionen en castellà, un 65,5%, fets que es relacionen amb la creixent proporció de població d’ambdues illes.

D’altra banda, el Consell de Formentera ha assegurat que aquesta col·laboració amb Barnasants vol ser també una eina eficaç per a la projecció i la difusió de la realitat cultural i mediambiental de Formentera a la resta del domini lingüístic català. I no és la primera vegada que des de Formentera insisteixen a donar valor al seu patrimoni cultural. De fet, la intenció del Consell és que aquest patrimoni sigui un reclam també en matèria de promoció turística tal com va posar-se de manifest a l’última World Travel Marquet de Londres en què, centrats en la celebració de l’Any internacional del patrimoni cultural, Formentera va aprofitar per presentar el nou catàleg de béns dissenyat a l’illa centrant-se en “la riquesa que aquest patrimoni representa gràcies a la petjada de les nombroses civilitzacions que han poblat Formentera al llarg de la història”. Aquesta promoció es va centrar, a més, en el patrimoni natural i paisatgístic de l’illa, una característica que s’ha lligat a les rutes verdes desplegades al territori de Formentera.

Oferta cultural en català

Ara, amb l’acord amb Barnasants, el Consell de Formentera intenta apropar una oferta cultural en català als residents de la pitiüsa menor i fer-se visible en el circuit que proporciona aquest esdeveniment fora de l’illa. Així, a l’hivern i la primavera del 2019, les propostes del Barnasants a Formentera inclouran dos concerts durant els mesos de febrer i abril.

Maria José Cardona, cantautora formenterera que, a més de ser col·laboradora habitual del mític grup Aires Formenterencs és també una de las fundadores del grup de rock en català 4 de Copes i la meitat del duo Imaràntia, serà l’encarregada de representar Formentera en el festival a Barcelona.

stats