Publicitat
Publicitat

El DVD de la pel·lícula ‘Estiu 1993’, el cap de setmana que ve amb l’ARA

Va guanyar dos premis al Festival de Berlín i ha convertit Carla Simón en la gran revel·lació de l'any del cinema català

La dedicació, l’ofici i la sensibilitat de Carla Simón han confluït en una pel·lícula extraordinària, Estiu 1993, la gran revelació del cinema català del 2017, que es podrà aconseguir amb l’ARA el dissabte 21 i el diumenge 22 d’octubre per 9,95 euros. A més d’anar sumant-hi espectadors al llarg de l’any, Estiu 1993 ha recollit premis en diferents festivals internacionals i ha començat la cursa dels Oscars després que fos seleccionada com a candidata de l’Acadèmia del Cine Espanyol. Per arribar a optar a l’Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa encara ha de superar dues fases en què haurà de convèncer els membres del comitè del premi. Tant si ho aconsegueix com si no, Estiu 1993 ja està fent història.

Tot va començar a Berlín

L’any d’ Estiu 1993 va començar al Festival de Berlín, en què va guanyar dos premis: el del jurat de la Generació KPlus i, més important, el de la millor opera prima. Efectivament, el debut de Carla Simón va captivar un jurat que va saber valorar una pel·lícula protagonitzada per David Verdaguer, Bruna Cusí i les nenes Laia Artigas i Paula Robles. Un debut, per cert, autobiogràfic, perquè relata la història de Carla Simón, que quan tenia 6 anys, i després de perdre la mare i quedar-se òrfena, va anar a viure amb els tiets i la cosina. La directora barcelonina explica un tros de vida que quedava amagat sota l’esplendor de la Barcelona olímpica. Era una realitat marcada per la sida i per l’estigma, per la incomprensió i la incertesa.

Per entendre aquell moment, Carla Simón fa un viatge al món de la infantesa acompanyada per la sensibilitat i la intel·ligència emocional, i aixeca una pel·lícula construïda des d’una acurada distància, fugint del dramatisme i concedint el protagonisme a la mirada d’una nena, la Frida, que és ella mateixa intentant entendre l’absència de la mare i l’encaix en una nova família. Ara com ara, i després de premis a Berlín, Màlaga, Buenos Aires, Istanbul i Odessa, Estiu 1993 ja és favorita als Gaudí i als Goya.

Els llibres que ens fan grans

Etiquetes