Cultura 23/01/2019

El Consell recupera el patrimoni musical i sonor de Mallorca

A més, la institució insular elaborarà un atles per recollir el patrimoni immaterial de cada municipi

Magda Albis
2 min
Amadeu Corbera, Txema González i Kika Coll

PalmaEl patrimoni musical i sonor de Mallorca serà el protagonista d'unes jornades que es duran a terme aquesta setmana, entre dijous i diumenge, promogudes pel Departament de Patrimoni del Consell de Mallorca. En aquest sentit, l'àrea posarà en marxa la creació d'un catàleg de patrimoni immaterial en format atles que recollirà una vintena de fitxes de cada municipi de l'illa. Per dur a terme la tasca, el Consell ha inclòs una partida de 120.000 euros en els pressupostos d'enguany. Actualment, el departament està elaborant els plecs per convocar un concurs per externalitzar el treball.

Les jornades de patrimoni musical i sonor s'emmarquen en el conjunt de cicles dedicats al patrimoni immaterial que s'han duit a terme des del Consell i que s'han vinculat a diferents tipologies com la vida quotidiana, la memòria oral, la betlemística, el tèxtil i la gastronomia. La directora insular de Patrimoni, Kika Coll, ha afirmat que en els mesos vinents es durà a terme la darrera d'aquestes jornades i serà la relacionada amb el concepte de festa, que recollirà les aportacions de totes les anteriors.

Les jornades

El musicòleg Amadeu Corbera i l'antropòleg Txema González han estat els encarregats de coordinar el cicle, que inclourà tres jornades de ponències i dos concerts, entre el dijous 24 i el diumenge 27 de gener a tres localitzacions, la sala d'actes de la Misericòrdia, Can Balaguer i la parròquia de la Soledat.

Corbera ha afirmat que està "emocionat de veure un programa musicològic a Mallorca d'aquesta magnitud" i ha assenyalat que habitualment la música es mira des del punt de vista de l'oci i no des del de recerca o el científic. Per la seva banda, Txema Gonzàlez ha volgut "afegir al discurs el terme 'sonor", explicant que "el món sonor va més enllà del musical".

D'aquesta manera, les jornades s'encetaran el dijous d'aquesta setmana amb la ponència de l'antropòleg Andreu Ramis Puig-Gros sobre processos de patrimonialització. Divendres, Amadeu Corbera explicarà els resultats de l''Informe de patrimoni musical de Mallorca', que ha duit a terme juntament amb Mònica López per encàrrec del Consell; posteriorment, la conservadora del Museu de la Música de Barcelona, Marisa Ruiz, parlarà de la música al museu; el musicòleg Francesc Vidal tractarà del patrimoni oral i els nous processos de creació musical. En les sessions de l'horabaixa, el musicòleg Diego Leon Fioravanti pronunciarà una conferència titulada 'El patrimoni musical a l'església de Mallorca'; la musicòloga Bàrbara Duran parlarà del primer patrimoni musical i el també musicòleg Joan Company sobre la Partituroteca i el centre de Documentació Musical de la UIB.

El dissabte inaugurarà la jornada Txema González, que explicarà el mapa sonor de Mallorca; l'expert en campanes Josep Lluís Riera parlarà de l'inventari de les campanes a les Illes; el professor del Conservatori Joan Antoni Ballester se centrarà en les campanes de la Seu i, per acabar, Julio Piñeiro tractarà del tema del flamenc a Mallorca.

El diumenge es duran a terme els concerts. Al matí, a Can Balaguer, es farà un concert d'orgue a càrrec de Nadal Roig i, al capvespre, la coral Minuet de Bunyola actuarà a la parròquia de la Soledat de Palma.

stats