El Consell Assessor del Patrimoni Cultural Immaterial impulsarà inventaris a cada illa

En la reunió s'ha confirmat la presència de les Balears a la Fira de Manresa

El Consell Assessor del Patrimoni Cultural Immaterial de les Illes Balears s’ha reunit aquest diulluns per primera vegada després de la publicació de la Llei de salvaguarda del patrimoni cultural immaterial. És el màxim òrgan de consulta i assessorament en matèria de cultura popular de les administracions públiques de les Illes Balears. La reunió s’ha fet de manera telemàtica, amb l’assistència de representants tècnics nomenats pel Govern i els consells insulars.

Durant la trobada, s'ha acordat la necessitat d'impulsar inventaris de patrimoni cultural de cada illa en col·laboració amb el Govern, i s'ha establert que el Consell de Mallorca ostenti la vicepresidència del Consell Assessor durant un any dins un sistema rotatori entre les institucions. A més, els membres treballaran en la redacció del reglament del funcionament intern del consell. D'altra banda, també s'ha confirmat la presència de les Illes a la Fira de Manresa.

El president del Consell Assessor, Andreu Ramis, ha detallat de quina manera la Llei de salvaguarda del patrimoni cultural immaterial actualitza la llei vigent des del 2002 i introdueix els conceptes de 'salvaguarda' i de 'patrimoni cultural immaterial' i l’ampliació dels seus àmbits. També s'inclou la figura dels 'portadors', que s’entén com les comunitats, els grups o les persones portadors d’elements del patrimoni cultural immaterial que reconeixen la manifestació immaterial com a part integrant del seu patrimoni cultural.

La Llei de salvaguarda del patrimoni cultural immaterial de les Illes Balears preveu tres categories: els béns d’interès cultural immaterial compartits, que reconeixen les manifestacions comunes al conjunt de les illes i que representen una sola identitat nacional compartida; els béns d’interès cultural immaterial, que recullen les manifestacions més representatives del patrimoni cultural immaterial de cada una de les illes, i els béns catalogats immaterials, corresponents als béns o les manifestacions que, tot i no tenir la rellevància que els permetria declarar-los com a béns d’interès cultural immaterial, tenen prou significació i valor per constituir un bé que s’ha de protegir singularment.

EDICIÓ PAPER 26/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF