Cultura 09/03/2020

Música i revolució: concerts lúdics i didàctics per apropar la clàssica a la societat

El cicle Connectats a la Clàssica ofereix cinc actuacions amb músics de projecció internacional, una de les quals dedicada al públic familiar

Elena Navarro
2 min
Imatge d'un dels concerts de la primera edició de 'Connectats a la clàssica'

Palma"Es creu sovint que la música clàssica és una cosa avorrida, massa complexa, elitista... I nosaltres estam totalment en contra d'això", diu la pianista Dina Nedéltcheva. Precisament per trencar amb aquestes etiquetes, ha impulsat, juntament amb Irene de Juan, Connectats a la Clàssica, l'únic cicle de música clàssica comentada que s'ofereix a Mallorca, que comença la seva segona edició aquest dimecres.

Ofereixen cinc concerts amb la presència de músics de projecció internacional, i un d'ells està dirigit a públic infantil i familiar. Cada any escullen una temàtica que s'explorarà a través de la música, i enguany aquesta és la revolució. El primer concert s'endinsarà en la revolució del músic; el segon, la revolució de Beethoven; el tercer, en la revolució russa, i el darrer, en la revolució protestant, que connectarà Luter i la música.

El concert familiar porta com a títol El viatge de Ludwig, i s'interpretaran peces del Beethoven "més imaginatiu i fantàstic", desgrana Nedéltcheva. Aquesta aposta és especialment important perquè, tal com afirma la directora del festival, no hi ha oferta de música clàssica adaptada al públic infantil a l'illa, i volen demostrar "que la clàssica també pot ser una experiència agradable per als nins".

"La qualitat no és suficient per a un públic que no sap els 'trucs' de la música, i ens hem adonat que si l'oient en sap, tot cobra més sentit", diu Nedéltcheva, tot afegint que el fet de ser comentat sempre ha rebut un feedback del públic molt positiu. El funcionament és el següent: 15 minuts dedicats a la didàctica, 45 minuts d'interpretació i un col·loqui posterior.

L'auditori del Cultural Sa Nostra acollirà tots els concerts, que tenen un aforament de 189 persones. Tots els concerts comencen a les 20 h, menys el familiar, que serà a les 18 h.

El programa

La revolució del músic. Quartet amb flauta (11 de març)

Josep Miralles, flauta

Nina Heidenreich, violí

Sonia Krasnova, viola

Emmanuel Bleuse, violoncel

*Obres de Haydn, Mozart i Schubert

La revolució Beethoven. Recital de piano (1 d'abril)

Javier Herguera, piano

*Obres de Beethoven

El viatge de Ludwig. Concert familiar (29 d'abril)

Irene de Juan, piano

*Obres de Beethoven

La revolució russa. Recital de piano (29 d'abril)

Mariana Gurkova, piano

*Obres de Schostakovich, Rachmaniov i Prokófiev

Luter a la música. Duo de violoncel i piano (20 maig)

Rosa Cañellas, violoncel

Dina Nedéltcheva, piano

*Obres de Bach i Brahms

stats