Cultura 03/10/2019

Es Baluard acull unes jornades sobre maneres de fer de l'educació un eix transversal als museus

Representants de centres com MACBA, Tate Modern i Kunsthochschule Kassel faran ponències des d'aquest dijous fins a dissabte a les XX Jornades DEAC

Ara Balears
2 min
Imatge de la presentació de les jornades, aquest matí a Es Baluard

PalmaLes XX Jornades DEAC arriben a Es Baluard Museu d'Art Modern i Contemporani de Palma els dies 3, 4 i 5 d'octubre com un punt de trobada, debat i intercanvi a escala estatal sota el títol 'Museus transversals', sobre la transversalitat en les pràctiques educatives des dels museus.

L'objectiu de les jornades és posar el focus d'atenció en el caràcter transversal de les pràctiques museístiques en l'àmbit educatiu, així com en la importància i la necessitat d'implementar aquestes pràctiques basades en l'horitzontalitat i el treball en xarxa. Així, es planteja la transversalitat a diferents nivells: des de l'interior de la institució en el mateix perfil de l'equip i en la seva relació amb les altres àrees –especialment el comissariat– i cap a l'exterior, en la interacció amb l'àmbit social.

En el programa de ponències hi participen professionals del sector com Nora Sternfeld (Kunsthochschule Kassel), Vito Gil-Delgado (CA2M Centro de Arte Dos de Mayo), Leanne Turvey (Tate Modern), Pablo Martínez (Museu d’Art Contemporani de Barcelona MACBA), Javier Rodrigo (Transductores), Leire San Martin (Tabakalera, San Sebastián), Carles García (Museu del Ter), Pablo Coca (Universidad de Valladolid) i Mônica Hoff (artista, comissària i investigadora).

Els dies 3 i 4 d'octubre estaran dedicats a cadascun d'aquests dos blocs. En horari de matí, en la trobada s'impartiran les conferències i també hi haurà un debat final, i durant els horabaixes es faran sortides per conèixer la realitat museística de Mallorca i els seus programes. El darrer dia, després de la conferència de clausura, a càrrec de l'artista, comissària i investigadora Mônica Hoff, es recolliran les conclusions de les jornades, a través d'una dinàmica participativa a partir de taules de treball.

Els participants podran formar part de fins a vuit taules de treball que s'inclouen en el programa: 'Comissariat educatiu', 'Cartografia de les educadores de museus', 'Recerca en educació en museus', 'Comunicació + Educació', 'Accessibilitat / museus inclusius', 'Participació', 'Temes transversals' i 'Educació vs Entreteniment'. A més, presentaran pòsters i aportaran material per a la zona de documentació.

El comitè científic està compost per un comitè local, del qual formen part l'àrea de Desenvolupament Educatiu, Formació i Programes Públics d'Es Baluard, Maria del Mar Gaita (tècnica de Museus del Consell de Mallorca), Taula Associació d’Educadores de Mallorca i el Grup d'Investigació en Art i Educació (Graie) de la Universitat de les Illes Balears.

D'altra banda, el comitè extern està compost per Mireia Mayolas (cap de l'àrea d'Educació i Activitats del Museu Marítim de Barcelona), Pablo Coca (àrea de Didàctica d'Expressió Plàstica de la Universidad de Valladolid), Pablo Martínez (cap de Programes del Museu d’Art Contemporani de Barcelona MACBA) i Encarna Lago (gerent de la Rede Museística Provincial de Lugo). Així mateix, el comitè organitzador és l'àrea de Desenvolupament Educatiu, Formació i Programes Públics d'Es Baluard.

stats