Exposicions
Cultura 18/11/2022

5 recomanacions de la segona Setmana de l'Art

La nova edició de la cita de Galeries d'Art de Catalunya inclou més de 80 activitats

4 min
Visita comentada a la galeria Artur Ramon Art, prèvia a la inauguració la mostra ‘Aurum’, de l’artista Sextu Xirau Roig. 

BarcelonaLa tasca que fan les galeries d'art té moltes cares: acosten l'art contemporani al gran públic i sovint col·laboren amb centres d'art públics i privats. També creen una xarxa cultural arreu del país. Per potenciar-ho, i per celebrar-ho, l'associació Galeries d'Art de Catalunya (GAC) organitza fins al dia 25 de novembre la segona edició de la Setmana de l'Art, amb més de 80 activitats en més de 50 espais, en les quals participen 33 museus, fundacions i organismes i 21 galeries. “Les propostes de la Setmana de l’Art a Catalunya permeten visibilitzar el paper determinant que les arts visuals tenen en l’ecosistema cultural de Catalunya”, afirma la presidenta de Galeries d’Art de Catalunya, Mònica Ramon. “La col·laboració decidida dels sectors públic i privat a la Setmana de l’Art també constitueix un exemple de suma d’esforços en benefici de les arts visuals i els seus creadors, així com de la cultura en general”, subratlla.

La programació de la Setmana de l'Art inclou inauguracions, performances, tallers, rutes en bus i a peu, rutes en el bus de l’art, visites guiades, presentacions de llibres, xerrades, tallers i activitats infantils, concerts i espectacles de dansa, i aquestes en són cinc activitats destacades:

1.
'Visites inesperades'
'Consuelo', d'Isidre Nonell

Després del que va fer al Museu Frederic Marès, la periodista i crítica d'art Montse Frisach tornar a crear, com a comissària, diàlegs sorprenents entre obres d'art de galeries catalanes i els fons dels museus. Ara presenta dues exposicions al Museu de l’Empordà, que rep set obres de galeries, i el Museu de Cerdanyola, que en rep sis, titulades Visites inesperades. Els criteris per posar les obres en diàleg poden ser l'afinitat estètica i conceptual, o el contrari, l'hostilitat aparent entre dues peces. Concretament, per al Museu d'Art de Cerdanyola Frisach ha triat obres d'artistes com Ismael Smith, Antoni Llena i Amèlia Riera, i per al de l'Empordà, de Josep Maria Riera i Aragó, Josep Guinovart, Jordi Fulla i Anna Shabaltii. Pel que a l'obra de Riera, es tracta de Part i causa, de Canals Galeria d'Art de Sant Cugat. És un dels quadres de l'artista plens de portes i finestres que són misteriosos i al mateix temps tenen un punt místic. Frisach l'ha posat al començament del recorregut en diàleg amb els elements arquitectònics del seu entorn més immediat perquè serveixi per als visitants com una porta oberta a "l'univers màgic de l'art", com diu la comissària.

En el cas del Museu de l'Empordà el diàleg és espectacular: tant la protagonista del quadre d'Isidre Nonell Consuelo com la fotografia Poéme Bleu d'Andrea Torres (Galeria Alzueta) són dues dones vestides de vermell i girades. Són dues figures semblants, però l'una representa la mirada masculina sobre el cos de la dona i l'altra com la mateixa artista fa servir la fotografia i la pintura per explorar la seva feminitat i la seva identitat.

'Poeme Bleu', d'Andrea Torres (esquerra) i 'Consuelo', d'Isidre Nonell, al Museu de l'Empordà
2.
De galeries en bus i a peu
Gravats de Palazuelo a l'exposició de la Fundació Suñol 'Memòries creuades Les col·leccions com a territori de creació'

La GAC organitza rutes en bus i a peu per diferents galeries, museus, fundacions i centres d’art, durant les quals els participants visiten entre dos i tres espais. L'activitat està pensada per a un grup de màxim vint persones acompanyades per un guia especialitzat. Hi ha cinc rutes diferents:

• Dissabte 19 de novembre. Art Bus entre la galeria Espai Cavallers de Lleida i la Fundació Marguerida de Montferrato (Balaguer).

• Dilluns 21 de novembre: Art Bus entre la Fundació Suñol i les galeries Sala Dalmau i Jordi Pascual (Barcelona).

• Dimarts 22 de novembre: Art Bus entre el Museu del Disseny i la Galeria Il·lacions (Barcelona).

• Dijous 24 de novembre: Art Bus a la Nau Nasevo i el taller olfactiu de la Fundació Ventós, al recinte industrial de la Colònia Güell. La visita també inclou la Colònia Güell.

• Divendres 25 de novembre: Art Bus entre les galeries Anquin’s i Antoni Pinyol (totes dues de Reus) i el Castell de Vila-seca.

També hi ha disponibles dues rutes a peu:

• Divendres 18 de novembre, 17 h: ruta a peu per les tres galeries de Sant Cugat del Vallès: Canals, Sala Rusiñol i la Galeria Batlle Argimon.

• Diumenge 20 de novembre, 12 h: ruta a peu per la Fundació Stämpfli Art Contemporani i la Galeria Out of Africa de Sitges.

3.
Els artistes obren els tallers
Una obra de Sergi Barnils en homenatge a Gabriel Ferrater

La programació de la Setmana de l'Art també permet conèixer de molt de prop l'obra dels artistes: aquest divendres es farà un berenar amb els residents de la Casa Aymat. Espai de Creació d’Art (Sant Cugat del Vallès) i dimarts Sergi Barnils obrirà el seu estudi a la Canals Galeria d’Art, també a Sant Cugat del Vallès.

4.
Xerrades per aprofundir en les exposicions
L' 'Animalarium' de Miquel Aparici en una imatge d'arxiu

L'agenda de xerrades d'aquesta Setmana de l'Art és generosa: aquest dissabte el dissenyador gràfic Xavi Forné repassa a la sala Josep Uclés del Centre Cultural el Carme de Badalona la seva trajectòria de vint anys fent cartells per a músics i grups com Love of Lesbian, Ferran Palau, Van Morrisson, Metallica, Depeche Mode i Guns N’ Roses, entre d'altres. La xerrada s'emmarca en l'exposició que Forné té en cartell al centre, titulada 20 years of music artwork. L'agenda continua dimecres amb una conferència sobre Calder-Miró, a la galeria barcelonina Guntrian, i una xerrada amb l'artista Miquel Aparici, a la galeria Villa del Arte Galleries, també de Barcelona (23 de novembre). L'endemà hi ha programada una taula rodona al Muxart, Espai d’Art i Creació Contemporanis de Martorell sobre el projecte que Paulina Muxart ha desenvolupat amb treballs de Roser Agell, Isabel Banal, Svantje Busshof, Curro Claret i Regina Giménez, i una xerrada sobre Gitanos, flamenc i Catalunya a la Imaginart Gallery (Barcelona).

5.
Art entre vinyes
'No et prometo res', de Carlos Pazos, a La Vinya dels Artistes

Per a l'artista Palmira Rius l'art té un vessant social, perquè creu que cadascú necessita trobar els camins personals per "expressar-se". Per ajudar el públic a aconseguir-ho, aquest diumenge fa el taller Joguets de Fades a La Vinya dels Artistes (la Pobla de Cérvoles), i també hi haurà un tast de vins ecològics. L'activitat serà una molt bona oportunitat per descobrir aquest projecte insòlit d'art entre vinyes, que compta amb peces d'artistes com Antoni Llena, Susana Solano, Carlos Pazos i Guillem Viladot.

Podeu consultar la programació completa de la Setmana de l'Art en aquest enllaç. L'associació Galeries d'Art de Catalunya és la més antiga d'Espanya. Va néixer el 1978 i actualment té més de cent membres arreu de Catalunya.

stats