Art

10 pel·lícules recomanades del festival Dart 2023

L'edició d'enguany inclou pel·lícules dedicades a Jonas Mekas, Edward Hopper i les Pussy Riot

4 min
Les Pussy Riot en una imatge d'arxiu

BarcelonaTorna el festival Dart, l'únic certamen de cinema documental a Espanya centrat en les arts visuals. La setena edició inclou 26 pel·lícules, algunes de les quals es poden veure en una secció especial a la plataforma Filmin fins al 31 de desembre. La pel·lícula de cloenda serà La belleza y el dolor de Laura Poitras, el film sobre la fotògrafa i activista Nan Goldin guardonat amb el Lleó d'Or a Venècia. Recomanem deu documentals del festival.

'Fragments of paradise'

La vida i l'obra del pioner Jonas Mekas

El documental guanyador al Festival de Venècia del 2022 s'endinsa en la vida i l'obra de Jonas Mekas (1922-2019), un dels pioners del cinema d'avantguarda. Durant més de 70 anys, Mekas va documentar la seva vida en un diari fílmic amb el qual volia trobar els “fragments del paradís”. Fragments of paradise inaugura el festival aquest vespre a la Sala Phenomena a les 19.30 h i també es podrà veure el dia 2 de desembre als Cinemes Girona a les 16.30 h.

'Hopper - An american love story'

La vida i l'obra d'un dels artistes nord-americans més enigmàtics

Una recerca sobre la personalitat enigmàtica d'Edward Hopper i les seves obres més significatives, des dels seus inicis com a il·lustrador fins a l'èxit comercial, passant pel fet que la seva dona va abandonar la seva carrera com a artista per ser la seva representant. Es podrà veure els dies 2 i 3 de desembre als Cinemes Girona, a les 21 h i les 18.30 h, respectivament. Les entrades per al dia 3 estan exhaurides.

'Tamara de Lempicka, la reina de l'art déco'

La pintora cosmopolita que va inspirar la imatge del 'Vogue' de Madonna

Un retrat de la pintora més icònica de l'art déco narrat i interpretat per l’actriu Nicole Heesters. Tamara de Lempicka va ser un símbol d’emancipació femenina al món de l’art i els seus quadres, que han inspirat artistes com Madonna, han batut rècords absoluts de subhastes. Es podrà veure el 2 de desembre a les 18.30 h als Cinemes Girona.

'Radical landscapes'

Els arquitectes visionaris dels 60 que van avançar els reptes d'avui

Un diàleg íntim de la cineasta Elettra Fiumi amb el llegat del seu pare, Fabrizio Fiumi, un dels arquitectes i dissenyadors radicals del col·lectiu anomenat 9999, que van contribuir a remodelar l’escena internacional davant del racionalisme i el funcionalisme dominants als anys 60 i 70. Van ser uns visionaris que van avançar alguns dels reptes mediambientals i tecnològics d’avui. Es podrà veure el 5 de desembre a les 18.30 h al Disseny Hub Barcelona.

'Pussy Riot, rage against Putin'

Quin és el preu de la llibertat?

Un recorregut per la història d'una dècada d'aquest grup de punk, famós per les seves accions subversives contra el president rus Vladímir Putin. La seva lluita continua: les integrants del grup van ser demandades, empresonades i obligades a exiliar-se, i l'any passat tres d'elles van ser detingudes a Suïssa per fer pintades contra la guerra d'Ucraïna. Es podrà veure l'1 de desembre a les 21.30 h als Cinemes Girona i el 2 de desembre a les 21 h a The Social Hub Barcelona Poblenou.

'The melt goes on forever: The art and times of David Hammons'

L'artista del 'black power'

Un repàs per la vida i l'obra de l’estrella de l’art afroamericà, des de l’era de la rebel·lió de Watts als anys 60 a Los Angeles fins a la seva prominència mundial en l’art actual. Des del festival afirmen que la pràctica de David Hammons és "una profunda crítica de la societat americana i l'elit del món de l’art, una invitació a confrontar les fissures entre les races amb una pràctica artística que busca anar més enllà de la cultura dominant, cap a una de nova per al segle XXI". Aquest documental va rebre el premi Laie Dart 2022 de la crítica. Disponible a Filmin fins al 31 de desembre.

'J'ai retrouvé (Christian Boltanski)'

La pel·lícula definitiva sobre un artista cabdal de la segona meitat del segle XX

El documental recorre diferents moments de la trajectòria de Christian Boltanski (1944-2021), des de la seva primera exposició al Centre Pompidou fins a l’última, el 2019, al mateix museu, i altres mostres arreu del món. J'ai retrouvé (Christian Boltanski) és considerat el documental definitiu sobre Boltanski per la relació entre el director i l'artista durant més de cinquanta anys, i va guanyar el premi Laie Dart 2002 a la millor direcció. Disponible a Filmin fins al 31 de desembre.

'The women of the Bauhaus'

Un homenatge a les dissenyadores d'aquesta escola que van ser oblidades

Continua la trajectòria del documental que reivindica les prop de 500 dissenyadores i artistes que van formar part de la Bauhaus, algunes de les quals van caure en l'oblit. Inclou noms com Alma Buscher, Marianne Brandt, Gunta Stölzl, Friedl Dicker i Lucia Moholy. Disponible a Filmin fins al 31 de desembre.

'Man Ray y Picasso - Un verano en la Costa Azul'

L'estiueig d'un grup d'artistes cabdals del segle XX

El film evoca la trobada del fotògraf Man Ray amb el poeta Paul Éluard i la seva dona Nusch, Roland Penrose i la seva futura esposa Lee Miller, Picasso i Dora Maar el 1937 a la platja de la Garoupe, a la ciutat francesa d'Antíbol. Durant aquelles setmanes l'amor, l'amistat i l'art es van barrejar amb un sentiment de despreocupació. Disponible a Filmin fins al 31 de desembre.

'Girls | Museum'

Una visió feminista i adolescent del Museu de Belles Arts de Leipzig

Un grup de noies d'entre 7 i 19 anys fan de guies d'una visita a la col·lecció històrica del Museu de Belles Arts de Leipzig. Les seves afirmacions són sovint un cop de puny a la visió patriarcal del món de l'art que va relegar les dones al paper de musa i model. "Potser Jesús era una dona, ningú sap del cert que fos un home", diu una de les noies. Disponible a Filmin fins al 31 de desembre.

stats