Política Cort 22/11/2023

El PP usa el PGOU de Palma com a arma llancívola sense proposar-hi cap canvi ni millora

L'actual regidor d'Urbanisme, Óscar Fidalgo, ha carregat contra l'anterior responsable, Neus Truyol, amb desqualificatius com ara que "el seu desconeixement és enciclopèdic"

3 min
El gerent d'Urbanisme, Bartolomé Abad, i el regidor, Oscar Fidalgo.

PalmaSegona compareixença consecutiva del regidor d'Urbanisme de Cort, Óscar Fidalgo, aquesta setmana per carregar contra el Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) que va deixar a mig fer l'anterior equip de govern, en què Neus Truyol (MÉS per Palma) era la responsable de l'àrea. Després d'informar ahir dimarts que no aprovarien definitivament la segona part del PGOU –el Pla d'Ordenació Detallada (POD)–, Fidalgo ha convocat aquest dimecres els mitjans per criticar novament els criteris amb què es va fer el pla general i atacar directament l'anterior regidora, ja que ha assegurat que té un "desconeixement enciclopèdic".

Més enllà de les crítiques, però, ni el regidor d'Urbanisme ni el gerent, Bartolomé Abad –qui també ha estat present aquest dimecres–, han proposat cap canvi ni millora en el contingut del pla general heretat de l'anterior equip de govern. "Per fer modificacions, abans haurem de tenir el text", ha advertit Fidalgo, en referència al Pla d'ordenació detallada. Per ara, segons l'edil, només han rebut per part de l'empresa contractada per elaborar-lo dues versions "farcides d'errors", les quals no els permeten tampoc demanar "cap pròrroga" per acabar d'enllestir el document, tal com va proposar aquest dimarts l'anterior regidora, Neus Truyol, en una declaració als mitjans.

“El desconeixement de l’anterior responsable del funcionament legal és enciclopèdic. És materialment impossible que prorrogui un text que no existeix. Per poder-lo prorrogar he de tenir un text aprovat. I no el tenc jo ni el tenia ella”, ha manifestat Fidalgo sobre Truyol. Respecte de les seves declaracions, MÉS per Palma ha elaborat un comunicat en què qualifica de "joc mediocre" l'actitud de Fidalgo i desmenteixen algunes de les qüestions que el regidor ha dit durant la seva compareixença, com el fet que Truyol havia sortit de l'executiva de MÉS per Palma.

Entre les seves crítiques, Fidalgo ha insistit que l'anterior equip de govern "no va voler deixar participar els tècnics" d'Urbanisme en la redacció del Pla General de Palma, tot i que ha reconegut que el gerent i el director general d'Habitatge sí que ho van fer. També ha denunciat que el projecte es comanàs a una empresa amb seu a Jerez, tot i que cal tenir en compte que això és el producte d'un concurs públic, en què guanya el candidat amb la millor oferta econòmica. "L'urbanisme de Palma s'ha fet d'esquena a l'Ajuntament", ha insistit el regidor.

D'altra banda, si bé en un primer moment l'edil ha assegurat que el Pla General ha rebut 38 contenciosos administratius, preguntat pels mitjans ha reconegut que aquests simplement "s'han anunciat", de manera que no n'hi ha cap en tràmit. Qüestionat per l'autoria d'aquests contenciosos –almenys un dels quals prové d'un fons voltor que volia construir a Puntiró–, Fidalgo ha negat conèixer qui hi havia darrere. En canvi, però, ha incidit que l'urbanisme que feia l'anterior equip de govern era "de les minories per a la majoria" i que no "incloïa solucions" per a la ciutat.

Urbanisme no sap quin és el temps màxim ni mínim d'espera per aconseguir una llicència

Així mateix, tant Fidalgo com Abad han negat que aquest procés provoqui un endarreriment en la concessió de llicències urbanístiques de Palma. En aquest sentit, el gerent ha aclarit que per a algunes qüestions –les referents a la part estructurant– s'hauran de basar en el planejament del 2023 i per a altres –algunes de les relatives al planejament detallat, com el sòl rústic, els edificis inadequats o certes àrees residencials– hauran de cenyir-se a la normativa del 1998, tal com va explicar ahir Fidalgo.

Ambdós membres de l'equip de govern del Partit Popular han recordat que la seva intenció és reduir el temps d'espera per aconseguir una llicència d'obres, però no han estat capaços de dir quin és el termini màxim o mínim que hi ha a hores d'ara. "En qualsevol cas, és més temps del desitjable", ha etzibat el regidor, qui s'ha compromès a tenir actiu un pla per agilitzar aquests tràmits l'1 de gener del 2024.

stats