Ple de Cort
Política Cort 28/03/2024

L'edifici de Gesa serà alhora museu i oficines

El PP i Vox cedeixen amb l'immoble: Martínez manté el seu centre artístic i Coll aconsegueix que també es destini a la seu del districte d'innovació

2 min
L'edifici de Gesa, de Palma, que dissenyar l'arquitecte Josep Ferragut fa 15 anys que està abandonat.

PalmaNomés un dia abans del ple de Cort, el PP i Vox varen tancar, in extremis, un acord sobre els usos de l'edifici de Gesa. Tots dos cedeixen i tots dos guanyen: el PP tindrà el seu museu d'art contemporani i Vox, la seu del districte d'innovació de Nou Llevant. El partit de Fulgencio Coll havia presentat una proposta contrària a la creació, a l'edifici dissenyat per Josep Ferragut, d'un espai artístic que el batle de Palma, Jaime Martínez, havia anunciat com una de les "grans actuacions de la legislatura".

La setmana passada, Coll va dir que mantindria la seva oposició al museu perquè, a més, implicava la modificació de l'espai i dels forjats. El PP vol unificar dues plantes de Gesa per acollir pintures i escultures de gran format i Vox va dir que no ho permetria. "Hi ha altres espais que sí que són museus i podrien completar-se. No veig la necessitat de fer-ne un altre. I l'esquerra opina igual que nosaltres", va assegurar per incidir en el fet que el PP havia quedat tot sol amb la idea.

Malgrat això, durant el ple, la qüestió s'ha resolt en només un minut. "Li confirm que a l'edifici de Gesa i a les parcel·les adjacents s'hi ubicarà la seu del districte d'innovació", ha dit Martínez. Coll li ha donat les gràcies i ha dit que retiraria la proposta. I no hi ha hagut res més a tractar. A la proposició que duia al ple municipal, Vox considerava fins i tot que la lluminositat de l'edifici "no el converteix en el millor escenari per allotjar obres d'art, perquè els museus són espais de menys índex lumínic".

Concurs d'idees

Ara, els socis de govern municipal hauran de definir i concretar com conviuran oficines i espai artístic en un edifici que Martínez vol tenir llest perquè Palma sigui Capital de Cultura Europea 2032. El batle convocarà un concurs d'idees per reformar l'immoble de 15.000 metres quadrats, el qual tindrà una biblioteca, un auditori, l'arxiu municipal, "cinc o sis plantes" de museu d'art contemporani, dues plantes diàfanes per a activitats temporals i restaurants als pisos més alts, a més d'un museu d'escultures a l'aire lliure. Ara haurà d'incloure també la seu amb oficines que ha pactat amb Vox. 

stats