Next Gen
Política Cort 26/01/2024

Cort demana deu milions de fons europeus per comprar l'edifici de Gesa i fer-hi un museu d'art contemporani

L'Ajuntament vol que Palma sigui Capital Europea de la Cultura 2032 i no esclareix quins seran els fons de l'espai artístic

2 min
L'edifici de Gesa, de Palma, que dissenyar l'arquitecte Josep Ferragut fa 15 anys que està abandonat.

PalmaL'Ajuntament de Palma adquirirà l'edifici de Gesa per construir-hi un equipament cultural de "grans dimensions" d'art contemporani amb l'objectiu que Palma sigui Capital de Cultura Europea 2032.

El batle de Palma, Jaime Martínez, ha anunciat que el consistori concorrerà a una convocatòria de fons europeus Next Generation per aconseguir el màxim de deu milions d'euros i finançar així la compra de Gesa. El preu fixat és de 25 milions i l'Ajuntament n'abonaria els 15 restants en concepte de compensacions a la companyia elèctrica. Si no obtinguessin els doblers de la Unió Europea, l'Ajuntament tiraria endavant el projecte amb fons propis "perquè és viable".

L'operació ha de fer-se efectiva abans de 31 de desembre d'enguany i anul·laria els litigis que l'empresa té oberts contra l'Ajuntament per valor de "60 milions d'euros", segons ha dit Martínez, que espera tancar la compravenda durant el primer trimestre, perquè les negociacions estan "molt avançades".

Una vegada comprat l'edifici, Cort convocarà un concurs internacional per reformar l'edifici. Els 15.000 metres quadrats disponibles disposaran d'una biblioteca, un auditori, l'arxiu municipal, "cinc o sis plantes" del museu d'art contemporani, dues plantes diàfanes per a activitats temporals i restaurants en els pisos alts, a més d'un museu d'escultures a l'aire lliure.

"És una de les grans actuacions de la legislatura. Acabarà amb un cadàver urbà per convertir-se en un gran aparador nacional i internacional", ha assegurat Martínez sobre un projecte que planeja instal·lar panells solars a la façana per a l'autonomia energètica de l'edifici. De qualsevol manera, ha aclarit, no es modificarà la imatge de l'edifici perquè està catalogat com a Bé d'Interès Cultural (BIC).

Martínez no ha aclarit quins seran els fons del museu, encara que sí que ha reconegut que ja negocien amb "espais expositius de renom" i col·leccionistes privats. No descarta la possibilitat d'una gestió combinada de fons públics i privats. Les obres podrien durar "trenta mesos" i no descarta tenir l'equipament llest abans del final de la legislatura.

stats