Urbanisme
Política Cort 23/03/2024

Vox paralitza el museu del PP a Gesa: "Volen una galeria d'art i ha de ser per al districte d'innovació"

Extrema dreta i esquerra votaran en contra que l'edifici sigui un centre d'art contemporani en el ple de Cort

2 min
L'edifici de Gesa, de Palma, que dissenyar l'arquitecte Josep Ferragut fa 15 anys que està abandonat.

PalmaVox paralitzarà la creació d'un museu d'art contemporani a l'edifici de Gesa, anunciat pel batle de Palma, Jaime Martínez, com una de les "grans actuacions de la legislatura". La formació liderada per Fulgencio Coll a Palma durà en el pròxim ple municipal una moció que insta Cort a "reconsiderar l'ús de l'edifici de Gesa" com a museu "modificant-ne els espais i forjats actuals". A més, reclama que sigui "part principal del districte d'innovació" de Nou Llevant. La proposta té els vots de tota l'esquerra: PSOE Palma, MÉS per Palma i Unides Podem.

"Vox també és a l'oposició. Tenim un acord programàtic de 95 punts, que no inclou el museu a Gesa. I ho complim, igual que decidim el que consideram més oportú, i en aquest tema no coincidim amb el PP", ha assegurat Coll a l'ARA Balears. "Recordem que l'esquerra i la dreta defensam el districte d'innovació, una oferta boníssima per a la ciutat que no s'ha concretat", afegeix. Coll reclama que es respecti l'estructura de l'edifici i que "no se'n toquin els forjats", tal com ha anunciat que farà el PP. El batle vol unir dues plantes per albergar-hi quadres i escultures de gran format i Vox s'hi oposa, "atesa la catalogació de l'edifici".

Per Coll, l'equipament artístic és innecessari i afegeix que "no serà un museu, sinó una galeria d'art". "Hi ha altres espais que sí que són museus i podrien completar-se. No veig la necessitat de fer-ne un altre. I l'esquerra opina igual que nosaltres", assegura per incidir en el fet que el PP ha quedat tot sol amb la idea. De fet, no preveu la possibilitat de canviar el vot fixat en la Comissió d'Urbanisme, on es va plantejar la proposta. "Mantindrem el sentit del vot en el ple", confirma.

Districte tecnològic i oficines

A la proposició que durà en el ple municipal, Vox considera que la lluminositat de l'edifici "no el converteix en el millor escenari per albergar obres d'art, perquè els museus són a espais de menys índex lumínic". Pel soci del PP, "sí que té sentit usar-lo com a suport al districte tecnològic i oficines". D'altra banda, dubten que "els actuals museus de Palma no tinguin la possibilitat d'incorporar més obres d'art o que a Palma calguin més galeries d'art".

La portaveu del PSOE de Palma, Rosario Sánchez, reclama un projecte a Gesa que "respecti la façana marítima i que sigui un equipament per al barri i els palmesans, i que Palma no es converteixi en una franquícia o un escenari per als turistes".

Jaime Martínez té ara mateix un problema amb el posicionament del seu soci. Va anunciar el museu amb l'objectiu que Palma sigui Capital de Cultura Europea 2032 i que convocaria un concurs internacional per reformar l'edifici. Fins i tot, tenia pensats els usos dels 15.000 metres quadrats disponibles: una biblioteca, un auditori, l'arxiu municipal, "cinc o sis plantes" del museu d'art contemporani, dues plantes diàfanes per a activitats temporals i restaurants als pisos més alts, a més d'un museu d'escultures a l'aire lliure.

No va dir quins serien els fons dels museus, però va assegurar que ja negociava amb "espais expositius de renom" i col·leccionistes privats. Volia tenir l'equipament acabat abans del final de la legislatura. No pensava trobar-se amb el no de Vox. 

stats