Política Cort 03/05/2023

L'Audiència de Palma exculpa Neus Truyol pels vessaments a la badia de Palma

La Fiscalia demanava quatre anys de presó per a la regidora de Model de Ciutat i candidata a la batlia de Cort

3 min
Neus Truyol, a la sortida dels jutjats d'avinguda Alemanya.

PalmaL'Audiència de Palma ha exculpat la regidora de Cort i candidata a la batlia de Palma Neus Truyol (MÉS - Estimam Palma) pels vessaments d'aigües fecals a la badia de Palma, segons han avançat fonts properes al partit a l'ARA Balears. Cal recordar que la Fiscalia demanava quatre anys de presó per a l'edil per un delicte mediambiental.

Així mateix, ha quedat exculpada l'exgerent d'Emaya, Inma Mayol, qui s'enfrontava a tres anys de presó. Fa ara un any, l'abril del 2022, el jutjat d'Instrucció número 12 de Palma va dictar una interlocutòria en què s'aprecien indicis de delicte per part de l'expresidenta d'Emaya i actual regidora de Model de Ciutat, pels vessaments d'aigües fecals a la badia de Palma. És a partir d'aquesta resolució que la Fiscalia va emetre el seu escrit d'acusació.

La candidata de MÉS va acudir a declarar als jutjats de l'avinguda d'Alemanya com a investigada el febrer del 2020 amb relació a aquestes mateixes acusacions. Aleshores, l'ara expresidenta d'Emaya va negar que l'Ajuntament no actuàs per intentar resoldre el problema dels vessaments i va defensar que els fons del cànon de sanejament es van gestionar correctament.

"Cap dimissió"

En una entrevista amb aquest diari, Truyol ja va expressar la seva tranquil·litat davant aquesta causa. "Tant jo, personalment, com el partit i l'equip de govern de l'Ajuntament de Palma, tenim clar que el dia que arribi aquest judici –del qual encara no tenim data–, aniré amb tota tranquil·litat, com la resta de persones que estan acusades. Vàrem fer la feina, vàrem fer visible el problema, i vàrem cercar solucions. De fet, les actuacions que està fent Emaya venen de feina que vaig fer quan era presidenta", va declarar.

També va descartar cap dimissió, fins i tot en cas que arribés el judici oral. "Aquí no hi haurà cap dimissió ni passa al costat ni res semblant, perquè entenem que aquest judici ve d'una denúncia que va fer una persona vinculada a altres partits polítics i interessos socials i econòmics, i el que hi ha darrere és la intenció de desprestigiar MÉS o la meva persona perquè ens retirem de la política", va mantenir.

Reaccions de satisfacció

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha celebrat l'exculpació de Truyol i ha demanat a les xarxes socials "què dirà ara la dreta més cruel". Mir ha manifestat una "alegria immensa" en veure que "s'ha fet justícia" amb l'actual regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, la qual "va treballar de valent per donar solució a un problema històric".

Per la seva part, al batle de Palma, José Hila, ha felicitat Truyol i també ha afirmat que "s'ha fet justícia". "Sempre t'he defensat perquè sempre he sabut la gran feina que feres per revertir la situació", ha comentat Hila, a més de donar l'enhorabona "al personal d'Emaya".

El cap de llista al Parlament i coordinador de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, a manifestat a les xarxes que està "orgullós" de Truyol. "És una de les persones més feineres i amb les idees més clares que conec; i de les que més ha fet per solucionar els problemes de depuració de Palma, que molts van intentar amagar durant dècades", ha apuntat.

També des de les xarxes del partit han volgut aprofitar l'arxivament de la causa contra Neus Truyol i el seu equip per "enviar un missatge a la dreta i a alguns poders econòmics: no ens aturarem davant ningú i continuarem defensant els interessos del medi ambient d'aquesta terra i la seva gent", han apuntat al seu compte de tuiter.

stats