ESCÀNDOL
Balears 08/12/2014

Xisca Ramis: "Ell (Miquel Deyà) deu saber el que ha fet amb les seves acusacions"

La directora del SOIB, a qui l'exdirector general d'Educació acusa d'haver-li demanat que 'col·locàs' un professor, nega haver proposat "cap il·legalitat"

Mercè Pinya / Jaume Perelló
3 min

Palma"Em sap molt de greu que faci aquestes afirmacions. Ell deu saber què ha fet", ha dit aquest diumenge a l'ARA Balears Xisca Ramis, directora del SOIB i, juntament amb la consellera d'Educació, Núria Riera, persona assenyalada pel ja exdirector general Miquel Deyà com a responsable d'un veritable "assetjament" per intentar que autoritzàs una presumpta irregularitat ignorant l'ordre de les llistes d'interins, segons ha revelat el mateix Deyà en una entrevista a 'Diario de Mallorca'.

En concret, la proposta de Francesca Ramis, que és la candidata del PP a la batlia de Lloseta, era la de traslladar un professor d'Educació Física interí des de Menorca a Mallorca perquè dissenyi la seva campanya electoral, segons les afirmacions de Deyà. L'ARA Balears ha pogut parlar amb Ramis, qui, visiblement molesta, ha assegurat que es remetia "a les declaracions de la consellera sobre el fet que no hem demanat cap il·legalitat".

En cap moment de la breu conversa amb Ramis, aquesta no ha negat que s'hagués demanat a Miquel Deyà, exdirector general d'Educació, que no respectàs l'ordre de les llistes d'interins per aconseguir que un professor que actualment està a Menorca pogués fer feina a Mallorca i així treballar per a la campanya electoral del PP a Lloseta. "Estic molt dolguda", ha repetit Ramis, qui no ha volgut afegir res més.

El sector i l'oposició demanen el cap de Riera

Poc li ha durat la pau relativa que tenia Núria Riera, qui després de les resolucions judicials del TSJIB sobre el TIL havia hagut de bregar amb un sector molt menys crispat que fa uns mesos. Emperò dos mesos després que accedís al càrrec de consellera d'Educació, la comunitat educativa i els partits de l'oposició ja li exigeixen la dimissió immediata. Les acusacions de Deyà han posat damunt la taula que Educació és un feu ingovernable.

Les passes que ha de fer la consellera només poden ser dues, per l'Assemblea de Docents i l'Associació de Directors de Secundària (Adesma): o acudir als tribunals o dimitir. A Riera "només li queda un camí per prendre: el del jutjat de guàrdia. Qualsevol resposta que no sigui la més seriosa querella criminal per injúries, la posarà en dubte", diuen els docents.

També ho considera així el sindicat Alternativa, que exigeix igualment la dimissió immediata de Núria Riera i de Francesca Ramis, directora del SOIB. Però van més enllà i encoratgen Miquel Deyà a "denunciar-ho davant la Fiscalia aportant totes les proves de què disposi", si els fets que ha denunciat són constituents d'un fet delictiu.

El que està clar és que per la comunitat educativa les paraules que Riera ha dit aquest diumenge des de la Fira de la Perdiu de Montuïri són insuficients. "Mai a la vida demanaria una irregularitat, i menys en temes de personal", ha assegurat la consellera negant les pressions de què l'acusa l'exdirector general. La consellera hi ha insistit: "És totalment fals" que sol·licitàs al dimissionari director general Miquel Deyà que forçàs el procediment legal per traslladar un professor afí al PP.

"La gent que treballa amb mi o que ha treballat en aquesta conselleria o en qualsevol altra conselleria sap que mai demanaria això", ha remarcat.

Tot i aquest desmentiment des de Montuïri, els directors creuen que és imprescindible que s'aclareixi aquesta qüestió perquè no en quedi el més mínim dubte".

"Volem que dimiteixin tots els càrrecs de la Conselleria. Tanmateix, està sent governada des del Consolat", ha dit Toni Baos, de FE-CCOO.

L'oposició també vol que Riera dimiteixi si es demostren els fets revelats per Deyà, emperò abans volen que es donin explicacions. MÉS ha demanat aquest diumenge una compareixença parlamentària de la consellera perquè doni explicacions sobre els fets que li atribueix Deyà. "Hem de desterrar l'amiguisme, el tràfic d'influències i la prevaricació de les nostres institucions", ha declarat el diputat Nel Martí.

També així ho sol·licita el PSIB, que vol que Riera aclareixi davant el Parlament i de manera urgent les circumstàncies "reals" de la dimissió de Miquel Deyà. "No és la primera vegada que els socialistes denunciam la manca de transparència de la Conselleria d'Educació amb els interins", ha dit Cristina Rita.

stats