Balears 10/11/2016

Una vuitena fossa fa pujar fins a 40 el nombre de cossos trobats a Porreres

Escolars de l'Institut Comarcal visiten la zona d'exhumació

Miquel Barceló
2 min
Escolars de l'Institut d'ESO de Porreres han visitat aquest dijous matí la fossa del cementeri.

PorreresA mesura que passen els dies, creix el coneixement de l'abast de la barbàrie. L'equip basc de científics Aranzadi, que treballa a la zona d'exhumació del cementeri de Porreres, ha informat aquest dijous horabaixa de la localització d'una vuitena fossa, pendent d'excavació, que situaria en 40 el nombre de cossos trobats fins ara. Es tracta indubtablement de presoners duts de Palma, durant la Guerra Civil, i que foren executats a la part de darrere de l'oratori del cementeri, mentre s'informava a les famílies que havien estat posats en llibertat.

La magnitud de la tragèdia es va confirmant, tot i la negació que se n'ha fet durant dècades. I com si formàs part de la teràpia social reparativa a la qual sotmeten les troballes, aquest dimarts al matí han continuat les visites d'escolars de l'Institut Comarcal de Porreres a la zona. Allà han rebut explicacions de tot el procés que se segueix per tal de poder identificar prest cadascun dels esquelets.

La cinquena fossa trobada, i sobre la qual reposen els fonaments d'una capella, conté cinc cossos. I resulta especialment dramàtica, ja que part de les restes humanes difícilment podran extreure's completament, en no poder-se excavar davall les restes de l'edificació mortuòria. D'aquí que cada cop es deixin sentir més veus, entre el nombrós públic que diàriament acudeix al cementeri, que reclamen poder completar l'exhumació de la fossa comuna, ja que se suposa que hi ha unes 120 persones assassinades que foren enterrades allà sense cap ordre ni respecte.

Els alumnes, a la zona del velatori, han rebut explicacions de les feines arqueològiques i antropològiques que es porten a terme.

També cada dia van arribatn familiars de víctimes desaparegudes per donar mostres d'ADN, i que es recullen al laboratori de campanya instal·lat al mateix cementeri porrerenc. A diari, a posta de sol, l'equip Aranzadi dona una informació completa de les tasques i els avanços que es van assolint quan ja s'han completat nous dies de treballs.

stats