Història
Balears 20/10/2013

Una voluntat urbanitzadora que ve de lluny

1 min
Imatge de l'any 90 d'una important mobilització ecològica per protegir sa Canova.

Turisme i dictadura

Els intents per construir damunt l'arenal de sa Canova començaren durant la dècada de 1970, quan la zona fou declarada d'Especial Interès Turístic Nacional. L'objectiu era poder construir-hi una gran urbanització de més de 5.000 places hoteleres. Amb aquesta intenció, les empreses Ravenna i la seva filial Bahia Nova SA compraren part dels terrenys de la finca de sa Canova que donava a la mar al marquès de Bellpuig.

Estafa i litigi

Encara sota la dictadura, l'any 1972 s'autoritzen els plans urbanístics de l'empresa. Un camp de golf, dos ports esportius, hotels alts a primera línia, una clínica i més de 35.000 habitatges havien d'ocupar més de mil hectàrees de terreny. Però quan les obres ja avançaven, el propietari de la promoció va desaparèixer amb tots els doblers després d'estafar molts compradors i va començar un llarg litigi per la propietat dels terrenys.

Lluita per la protecció

L'any 1987 es rescata el projecte urbanitzador. Des de l'Ajuntament tenien clar que volien sa Canova verge, però encara no existien instruments legals per bloquejar-ne la urbanització. Des del Consistori artanenc s'oposaren al projecte i s'inicià una batalla legal amb els promotors i també una gran mobilització popular que culminà l'any 1991 amb l'aprovació de la Llei d'espais naturals, que inclou sa Canova.

stats