Protestes i desallotjaments en el correbou de Fornalutx

Els manifestants han assegurat que "no aturarem fins a l'abolició", però el poble els ha escridassat

SHi haurà correbou l'any que ve? Aquesta era la pregunta que es feien moltes de les persones que aquest divendres eren a Fornalutx. "Si aquest ha de ser-ne el darrer any, el viurem així com toca", exclamava una fornalutxenca, tot cridant entre el públic. I és que l'edició del correbou d'enguany no ha estat exempta de polèmica.

A les 7.30 h ja s'havia tallat la carretera que arriba a Fornalutx, desenes de joves corrien poble amunt, des d'on  a les 8.00 han mollat el bou costa avall, cap al centre de la localitat, on l’esperaven unes 500 persones.

Mentrestant, una vintena de protestants, convidats per Solidaritat vegana, s'han assegut a terra per demanar l' abolició del correbou. L'entitat, que lluita per la defensa dels animals, s'ha fet sentir amb càntics a l'uníson de "no aturarem fins que desaparegui" i "Toro hermano, estamos a tu lado". Entre la vintena de protestants, hi havia algun diputat del Parlament i conseller del Consell de Mallorca de Podem.

La  Guàrdia Civil els ha  desallotjat, d'un en un, perquè la festa pogués continuar. El poble de Fornalutx, majoritàriament, ha aplaudit la tasca del cos. Minuts més tard, arribaven corrent els primers joves, tot anunciant l'arribada del bou que, estirat amb unes cordes, feia acte de presència a la plaça entre els càntics "es bou, es bou".

Alguns majors recordaven que tota la vida han vist aquesta festa, però que fa uns anys era molt diferent d'ara, "durava més de tres hores". En canvi, ara amb mitja horeta ja està enllestida. "Record com passàvem tota la nit per arribar al puig de l'Ofre, des d'on agafàvem el bou i el baixàvem al poble per menjar-nos-el". Avui, però, el bou el duen des d'una ramaderia.  Ordenanzo V ha estat l’elegit d'enguany, pesava uns  450 quilos i no ha pogut amb la pressió, ja que s'ha mostrat molt cansat, sobretot a la part final del recorregut. "Mai havia vist baixar el bou tan a poc a poc", deia un veí. Això ha fet que, abans d'arribar a la plaça, un camió amb una gàbia de ferro tancada se l'hagi enduit de nou, entre els  aplaudiments de gran part dels fornalutxencs, molts dels quals amb  camisetes corporatives de la comissió de festes Es Bou i lemes com ara "ha estat, és i serà".

EDICIÓ PAPER 15/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF