Balears 31/05/2017

Vicepresidència embolcalla un remenat de lleis i desitjos i el bateja com a Pla d'Equilibri Ambiental i Turístic

El text mescla algunes de les lleis que s'estan tramitant amb la intenció de reclamar competències a l'Estat

Jaume Vinyas
4 min
El vicepresident, Biel Barceló, atenent els mitjans, aquest dimecres.

PalmaEl Govern ha penjat a la seva web oficial el Pla d'Equilibri Ambiental i Turístic (PEAT) 2017-2020, un document que, segons recorda la nota, va anunciar el vicepresident, Biel Barceló, durant el darrer debat de pressupostos, el desembre de 2016, i que “recull les iniciatives, accions i mesures preses per diferents conselleries o en coordinació amb altres administracions” (entre les quals esmenta l'Estat) encaminades a avançar cap a un “model turístic sostenible i equilibrat des del punt de vista ambiental i territorial”.

De les 37 mesures o accions exposades, pràcticament totes ja han estat anunciades i només n'hi ha tres, realment, on l'Estat tingui res a veure: reclamar-li la participació en la gestió dels aeroports, aconseguir les competències en gestió del litoral i reclamar la modificació de la Llei d'Arrendaments Urbans (LAU) perquè defineixi el lloguer turístic i l'exclogui de la legislació estatal.

El Pla d'Equilibri Ambiental i Turístic pretén que es repetiexin imatges com aquesta.

Segons la nota emesa per la Conselleria, el PEAT recull accions “pensades per fer front a les tendències estructurals del sector turístic”, però que, tal com admet, “s’hauran d’anar revisant amb el temps per tal d’adaptar-les a la realitat conjuntural i a l’evolució global d’aquestes tendències”. “Així mateix”, afegeix, “és un pla obert i dinàmic, al qual es podran incorporar noves mesures i accions encaminades a complir els objectius marcats”. Per tant, el mateix Govern admet que no respon a una planificació sòlida.

Propostes conegudes i repetides

En el text introductori, el Govern dona per bo l'estudi elaborat el 2016 per Andreu Sansó, que alerta que, si es manté la tendència actual, l'increment dels valors màxims de pressió humana, en els pics d'estiu, podria arribar el 2030 al 23,7% (l'agost passat, va passar els dos milions de persones), mentre que els valors mínims, en temporada baixa, augmentarien un 33,1%.

En aquest sentit, el Govern es resigna que el turisme continuarà “jugant un paper central com a sector central de l'economia”, però en el paràgraf següent aposta per una triple acció estratègica (on una de les tres potes és aquest Pla d'Equilibri Ambiental i Turístic) “orientada a aconseguir que la transició cap a un model econòmic i productiu diversificat i competitiu, iniciada en aquesta legislatura, tingui efectes tangibles en la millora de la sostenibilitat del sistema”. Les altres dues bases d'aquesta "triple acció estratègica" són el desenvolupament d'una estratègia per al turisme sostenible i la posada en marxa del pacte social per la competitivitat, d'una banda, i per la innovació i la recerca per a la sostenibilitat, de l'altra.

Encarar les conseqüències negatives del lloguer vacacional és un dels principals reptes del PEAT

El PEAT es divideix en cinc apartats

Mesures d'equilibri turístic

Són set mesures, entre les quals hi ha la promoció turística orientada als mesos d'hivern, la regulació de l'arribada de creuers, la reforma de la Llei de turisme que regula el lloguer vacacional i la modificació dels plans territorials i turístics insulars, alguns dels quals (com el PIAT de Mallorca) són conseqüència de la reforma de la Llei de turisme, però són inclosos en altres apartats.

Mesures d'equilibri mediambiental i territorial

Són 16 mesures, totes ja anunciades, com el decret de posidònia, el pla de sequera, la llei de lluita contra el canvi climàtic i la llei de residus, citada dues vegades. També s'hi inclou l'increment de vigilància en els espais naturals i les limitacions d'accés a espais naturals amb una alta pressió humana. D'aquesta manera, limitar l'accés dels residents a alguns dels paratges més emblemàtics de les Illes ja forma part de l'estratègia oficial del Govern.

A banda, s'insisteix en l'estudi de nous impostos que gravin activitats contaminants relacionades amb el turisme.

Mesures per impulsar un model turístic sostenible

Són nou mesures, entres les quals s'esmenta, de nou, la reforma de Llei de turisme, l'elaboració dels PIAT (que ja apareixien esmentats com a "modificació dels plans territorials i turístics insulars", l'estratègia per al turisme sostenible (que en la introducció era situada al mateix nivell que aquest Pla d'Equilibri Ambiental i Turístic com a part de la "triple acció estratègica") i un nou decret d'increment de mesures de vigilància epidemiològica en què s'inclouran mesures de prevenció contra malalties tropicals com el Zika o el Chicungunya.

Mesures d'equilibri social i laboral

Són cinc mesures, entres les quals s'inclou l'impuls de l'oferta de Formació Professional en l'àmbit turístic, les campanyes d'estiu d'Inspecció de Treball per la qualitat de l'ocupació i els reforços de professionals sanitaris a les zones turístiques.

Estudis

Un darrer apartat preveu elaborar una sèrie inconcreta d'estudis i anàlisis sobre els impactes i sobre la sostenibilitat del model econòmic, turístic i energètic. En concret, s'anomene estudis d'indicadors de sostenibilitat, un compte satèl·lit de turisme, projeccions de l'índex de pressió humana i un estudi de la vulnerabilitat de les Illes davant del canvi climàtic que es coneixerà en breu. Aquests estudis, segons diu el pla, seran realitzats per l'Ibestat i la UIB.

stats