MEDI AMBIENT

Escac i mat a la vespa asiàtica

Medi Ambient aconsegueix aturar la presència d'aquesta assassina de la biodiversitat a Mallorca, però encara no la dóna per eradicada

Un exemplar de vespa asiàtica.

El primer niu de vespa carnissera asiàtica ('vespa velutina'), una espècie invasora, es va localitzar l’octubre del 2015, i durant el 2016 se n'han capturat sis nius més –en total set, ha confirmat el Govern balear en un comunicat. Tots els nius d'aquesta invasora, anomenada també l'"assassina de la biodiversitat", s’han trobat a la vall de Sóller, a Mallorca, en un radi d’un màxim de 10 km de llarg i quasi sempre en arbres de fulla caducifòlia, com ara pins, alzines i xiprers.

El conseller Vidal ha apuntat que "hem aconseguit un bon equip de persones implicades; vull destacar la importància del coneixement que s’ha generat per poder encarar aquesta situació d’una espècie invasora, per millorar les tècniques de localització i de tractament. Es tracta d’un exemple que mostra de quina manera s’ha fet la gestió adaptativa i de com hem anat generant coneixement per assumir aquest repte que ha suposat l’arribada de la vespa carnissera asiàtica".

"Actualment cal continuar treballant per a la temporada vinent, ja que la vespa carnissera asiàtica encara no es pot donar per eradicada", ha explicat el director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Miquel Mir. A més, ha afegit que "cal fer el darrer esforç de detecció de possibles nius creats enguany i planificar les actuacions per a la temporada que ve, completar la llista d’apicultors, fer una gran tasca de divulgació i, sobretot, investigar les possibles vies d’entrada d’aquesta espècie”.

D’altra banda, la investigadora Mar Leza, del laboratori de zoologia del departament de Biologia de la Universitat de les Illes Balears, ha explicat que en l’època hivernal tota la colònia de vespes mor i només queden les femelles fecundades, que governaran la temporada següent. Durant la primavera, en què surten i fan els nius primaris, és el moment idoni per capturar-les.

La Conselleria de Medi Ambient ha volgut fer públic aquest dimecres l'agraïment a tot l’operatiu que es va posar en marxa ara fa un any, just després que se'n detectassin els primers exemplars i els nius. De llavors ençà, un equip coordinat pel Servei de Protecció d’Espècies i format per agents de medi ambient, personal del Consorci de recuperació de la fauna de les Illes Balears (Cofib) i la investigadora Mar Leza han treballat de manera intensa per limitar la presència d’aquest insecte.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF