TRIBUNALS
Balears 07/02/2017

L'Audiència Nacional jutja Valtonyc per les lletres de les seves cançons

La Fiscalia li demana 3,3 anys de presó per "injúries a la Corona" i "apologia del terrorisme"

Anna Schnabel
2 min
Arxiven la causa sobre el conflicte entre Valtònyc i Marc Álvarez

PalmaAquest dimecres el raper Josep Miquel Arenas, més conegut amb el sobrenom de Valtonyc, serà jutjat a l'Audiència Nacional per presumptes calúmnies i injúries greus contra la Corona i per un delicte d'apologia i d'humiliació a les víctimes del terrorisme.

El mallorquí, per a qui el fiscal Pedro Martínez Torrijos demana tres anys i tres mesos de presó, s'asseurà demà a la banqueta dels acusats per la suposada presència d'expressions al·lusives a ETA i a alguns dels membres de Grapo en algunes cançons que va publicar entre el 2012 i el 2013.

Difamacions musicals

Segons l'escrit d'acusació, el cantant mostra a les seves lletres un "clar suport" a les organitzacions terroristes, "enaltint i lloant les seves accions, justificant-ne l'existència, demanant que tornin a cometre accions terroristes i presentant fins i tot els membres de les bandes terroristes com a víctimes del sistema democràtic".

En les cançons, el raper llança suposades "calúmnies" contra el rei i els seus familiars: "El rei té una cita a la plaça del poble, una soga al coll i que li caigui el pes de la llei".

No obstant això, Arenas no deixa cap per tallar i també dedica els seus versos incisius a determinats polítics del Partit Popular, quan canta que "mataria Esperanza Aguirre", igual que quan carrega contra la formació política: "Que exploti un bus del PP amb nitroglicerina carregada".

Mostres de suport

Durant aquests dies previs al judici, diverses entitats han mostrat solidaritat amb el mallorquí, com són el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), l'organització juvenil Arran, la formació política d'Esquerra Unida, l'organització independentista Endavant OSAN i l'Ateneu de Felanitx.

Per altra banda, dissabte passat el Teatre d'Artà va acollir una "trobada per la llibertat", en la qual varen actuar artistes mallorquins com Biel Majoral, Marga Rotger i Tom Trovador, els coneguts glosadors Mateu Xurí i Maribel Servera i el grup musical Vers Endins, entre d'altres.

stats