Balears 15/04/2014

La UIB s'ofereix per assessorar IB3 i acusa el Govern de malmetre la llengua

La Universitat ha emès un comunicat de tres punts en el qual rebutja l'ús de l'article salat i altres elements col·loquials en els registres formals

Xavier Gispert Zegrí
2 min

PalmaLa Universitat de les Illes Balears (UIB) ha trencat el seu silenci arran del conflicte per l'ús del salat a IB3. Avui ha considerat oportú recordar al Govern el seu paper i que està preparada per assessorar IB3 en qualsevol qüestió vinculada a l'ús de la llengua. En un contundent comunicat de tres punts, la UIB acusa les autoritats competents de "malmetre llengua" amb les mesures que es volen imposar en els mitjans de comunicació públics.

Així, el Consell de Direcció de la Universitat, d'acord amb el Departament de Filologia Catalana i Lingüística General i el Servei Lingüístic, ha reiterat el seu oferiment d'assessorament, com a màxima institució oficial consultiva, tal com estableix l'article 35 de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears.

En el comunicat de premsa, la UIB mostra la seva preocupació per les informacions aparegudes sobre la possibilitat que els mitjans de comunicació públics de les Illes emetin a partir d'ara els informatius i altres programes de registre formal en un català dialectal, especialment amb la introducció de l'article salat en aquests registres. En aquest sentit, i en primer lloc, la Universitat recorda que els models de llengua culta i formal que ara es volen eradicar "són d'un alt valor i estrictament necessaris per a la preservació de la llengua".

La UIB, a més, assegura que la introducció de l'article salat i altres elements propis del parlar col·loquial en els registres formals de la llengua pública "significaria un trencament amb la tradició illenca, general d'ençà del segle XIII, un desbaratament del sistema de registres i un trencament amb la resta de la comunitat lingüística".

El comunitat de la Universitat confirma que amb la iniciativa del Govern "es malmet la llengua catalana estàndard, que a les nostres illes es fa servir amb consens de la societat i sense cap mena de conflicte".

stats