Balears 07/01/2016

El Govern aprova la taxa turística i es cobrarà al juny

Els hotelers anuncien recursos i tot tipus d'iniciatives jurídiques per obstaculitzar el nou impost que recaptarà 50 milions el 2016 i uns 70 els següents

J. Perelló
3 min
Reunió entre Govern i sector turístic. / I. BUJ

PalmaEl Govern preveu recaptar els primers 50 milions de la taxa turística que ha aprovat avui en consell de govern durant el 2016, ja que la seva aplicació tindrà lloc com a prest el mes de juny. Aquesta entrada en vigor de l'impost i els ajustaments de darrera hora com l'exempció dels menors fins a 16 anys (i no fins a 14 com s'havia previst inicialment) i l'allargament del descompte per temporada baixa fins a l'1 de maig fan que no es pugui disposar dels 70 o 80 que la consellera d'Hisenda i Funció Pública, Catalina Cladera, calcula per a un exercici complet.

La consellera està convençuda que la tramitació parlamentària de la llei que regula l'ecotaxa “pot concloure a final de març” i que en els dos mesos següents s'aprovi el reglament que en permetrà l'aplicació ja durant la temporada alta. La titular d'Hisenda no creu en cap cas que els recursos judicials anunciats aquest dijous pels hotelers en un darrer intent de ficar pressió a l'Executiu tinguin conseqüència des del punt de vista d'obstaculitzar l'entrada en vigor i el cobrament de la mesura que figura dins els compromisos del govern del pacte.

I és que en acabar la reunió que han mantingut aquest dijous la consellera d'Hisenda i el titular de Turisme i vicepresident, Biel Barceló, la presidenta dels hotelers, Inmaculada de Benito, ha anunciat “totes les accions jurídiques que estiguin al nostre abast una vegada coneguem el text en detall”, amb referència a la nova taxa, que ha qualificat “d'injusta i discriminatòria”.

Sense parlar de mesures concretes, sí que ha fet referència a possibles “recursos d'inconstitucionalitat i altres impugnacions”, sempre que la Federació hotelera les consideri “viables”.

Ha lamentat que el gravamen arribi al consell de govern “sense claredat en l'aplicació dels seus fons” i ha assegurat que serà un fre per a “una indústria que ja està aportant 2.500 milions” d'euros als comptes públics. Benito ha explicat que la seva organització plantejava que l'impost tingués com a límit d'aplicació el 31 de desembre de 2018, una vegada millorat el finançament estatal de l'Arxipèlag.

El Govern ha rebutjat de ple aquesta al·legació i ha recordat que es tracta d'un compromís de tots els partits que donen suport a l'Executiu i que en cap moment no se'n planteja la retirada al cap d'uns anys, com va succeir en la primera versió de l'impost, l'ecotaxa, que Jaume Matas va fulminar poc després d'accedir al Consolat.

En tot cas, la consellera Cladera ha respost que el Govern “escolta i continuarà escoltant” els plantejaments del sector turístic, que també pot intervenir en el període de tramitació parlamentària a través dels grups polítics. “És una mesura important perquè permet redistribuir la riquesa que es genera en el sector turístic” per adreçar-la al “medi ambient, en territori i que reverteixi a tota la societat balear”, ha explicat.

Pel que fa a l'allotjament extra hoteler que representa el lloguer turístic, amb més de 45.000 propietats, el seu representant, Joan Estarellas, de l'Associació d'apartaments turístics, ha expressat una vegada més interès que “el nostre sector pagui la taxa turística, però per això ens han de regular, ja que a dia d'avui només hi ha els habitatges vacacionals que s'han donat d'alta. Hem demanat al Govern que revisi aviat la llei turística per poder esdevenir oferta reglada i pagar aquest impost”, ha assegurat.

Fonts de Turisme han explicat que, segons les seves previsions, a final de gener hi haurà un esborrany de reforma de la llei turística per començar a treballar amb els diferents grups d'interès i que fins al període de sessions de la tardor no és previsible que es pugui aprovar al Parlament.

stats