Parlament
Política Parlament 21/05/2024

El PP i el PSIB s'acusen mútuament de provocar la saturació turística

Prohens carrega contra els socialistes sense aclarir quines mesures de contenció vol aplicar

3 min
Marga Prohens aquest dimarts al Parlament

PalmaSense concretar mesures però amb acusacions creuades. Aquest ha estat el to de la sessió de control al Govern que ha precedit la mesa de partits que aquest dimecres ha de debatre com limitar el turisme, segons la presidenta, Marga Prohens, a partir del consens. El PP i el PSIB s'han acusat mútuament de la saturació turística i Prohens ha evitat concretar mesures, com li exigia l'oposició. En el ple d'aquest dimarts, la presidenta ha insistit que durà a terme "mesures valentes" però, abans, calen "dades", i per això ha defensat la macroenquesta a la ciutadania que planteja l'Executiu. En paral·lel, ha assegurat que la massificació és el resultat de la gestió del Pacte en les dues anteriors legislatures. "Tant de bo m'hagués trobat alguna cosa feta", ha assegurat.

"Troba coses fetes que manté i no s'atreveix a derogar", li ha respost el portaveu del PSIB, Iago Negueruela: "Convoca una mesa i els treballadors el primer que veuen és que han tret els controls d'inspecció". "Han canviat més el seu discurs en 15 dies que (nosaltres) en vuit anys", ha etzibat el socialista: "Parlen del finançament autonòmic i tenim un impost de turisme sostenible gràcies a l'esquerra, es va modificar la Llei Delgado i la Llei de Martínez gràcies a la Llei de Biel Barceló", ha dit en referència a la Llei del turisme. "Aquest és el seu gir, mantenir les polítiques que fèiem nosaltres", ha insistit: "Quines mesures està disposada a assumir, ja que a totes varen votar-hi que no?".

Prohens també ha hagut de respondre a preguntes de MÉS per Mallorca i Més per Menorca, que li han exigit concreció. La presidenta ha respost amb la mateixa fórmula: assenyalant el que considera mancances dels governs d'esquerres. Quan el portaveu de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, ha reclamat al Govern que la limitació s'estengui també a la circulació, als vols, a les legalitzacions en rústic i a les cases buides, a més dels preus dels lloguers i les dimensions del port, Prohens ha contestat recriminant a MÉS que no ho fes quan va ser al Govern. "El creixement en indústria, no el varen fer, en innovació, no el varen fer, en renovables, no el varen fer", ha etzibat: "Amb el seu partit presidint el Consell de Mallorca, hi havia 430.000 places turístiques; amb el PP el sostre és en 412.000, no entenc el discurs que em fa". Quan Josep Castells, de Més per Menorca, ha qüestionat la credibilitat del PP per parlar de limitació, la presidenta l'ha instat a "proposar" en lloc de "continuar confrontant": "En això hi ha la credibilitat".

116.000 places turístiques

En la mateixa línia, els populars i els socialistes també s'han acusat mútuament d'haver creat 116.000 places turístiques. El conseller de Turisme, Jaume Bauzà, i el diputat socialista Llorenç Pou s'han retret aquesta xifra en el ple, que surt d'una pregunta del PSIB sobre quantes places turístiques es varen autoritzar a partir de la Llei de turisme de 2012, la Llei Delgado. Pou ha acusat el PP d'haver aprovat una llei que va suposar una "barra lliure als hotelers" i "desregular el lloguer vacacional". Mentre que Bauzá li ha respost assegurant que vol "treure's la responsabilitat del creixement turístic dels darrers anys"; mentre va governar el pacte, ha dit, entre 2015 i 2023, es va passar de 492.269 places autoritzades a 607.879 el 2023. "Ara hi ha cues per entrar al Caló del Moro", ha dit el conseller: "Abans hi eren a Montenegro, fins al Born, per aconseguir places hoteleres", ha dit en al·lusió a la seu de la Conselleria de Turisme quan Pou era director general de Model Econòmic.

stats