Balears 08/09/2017

El TSJIB no decidirà sobre el cas ORA fins que no es resolguin els recursos pendents

El jutge Manuel Penalva elevà la causa al tribunal provincial per l'aforament de què gaudeix Álvaro Gijón, de qui veia "indicis de responsabilitat criminal"

Anna Schnabel
2 min
El jutge cita a Gijón per a que torni a declarar sobre el cas ORA

PalmaLa Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB) ha decidit no examinar les actuacions del ‘cas ORA’ perquè la situació processal de la causa no li ho permet: la instrucció no ha conclòs perquè existeixen recursos d’apel·lació pendents que l’Audiència Provincial ha de resoldre, ja que alguns investigats en el cas van presentar recurs contra algunes interlocutòries del jutge Manuel Penalva.

El passat 18 de juliol, Penalva elevà al TSJIB l’exposició raonada del cas, que investiga l’adjudicació del concurs públic del servei d’aparcament de la zona blava de Palma. El jutge va resoldre que existien "indicis de responsabilitat criminal” sobre Álvaro Gijón, que ostenta la condició d’aforat per ser diputat del Parlament. Penalva imputà a Gijón delictes de malversació, blanqueig, falsetat documental, frau a l'administració, suborn, tràfic d'influències, ús d'informació privilegiada i prevaricació.

L’aforament és una situació jurídica segons la qual determinades persones pel càrrec que ocupen no són jutjades pels tribunals de primera instància, sinó per tribunals superiors.

Segons va declarar un testimoni del cas, dins del Partit Popular era "vox populi" que s'adjudicà el concurs de l'ORA de Palma "per la intercessió de Gijón", qui hauria manipulat el concurs de manera que s'adjudicàs a l' empresa Elèctrica Roig. A canvi d'aquest fet, Gijón hauria obtingut "una comissió milionària important", hi va afegir. "Concretament, s'especula amb la quantitat d'un milió dos-cents mil euros a repartir a parts iguals entre Gijón i Rodríguez", conclogué el testimoni.

Tot i les múltiples acusacions que assenyalen Gijón en el marc de diverses causes judicials, el polític s'ha negat sempre a abandonar la política. La seva condició d'aforat li ha permès evitar ser detingut, mentre que sí que van ser detinguts els seus pares i el seu germà. Els familiars del polític del PP foren acusats de blanquejar una part dels doblers relacionats amb la presumpta comissió que està sota sospita.

stats