MEDI AMBIENT
Balears 05/08/2017

El torrent de Pareis ja està net (ara per ara)

L’Ajuntament finalitza la recollida de fems que inicià el Govern i en passarà la factura

Martí Gelabert
2 min
El torrent de Pareis ja està net (ara per ara)

PalmaEl torrent de Pareis ja està net. Només de moment. Després que divendres la Conselleria de Medi Ambient començàs a retirar 4,5 metres cúbics de fems de la zona recreativa, ahir ja va quedar sense rastre de brutícia. Va ser, però, l’Ajuntament d’Escorca qui va acabar les tasques.

Els retrets i la ‘guerra’ entre ambdues administracions continua, tanmateix. Encara no hi ha acord sobre qui ha de gestionar el fems i tot sembla indicar que no n’hi haurà i la decisió l’haurà de prendre un jutge. Mentrestant, divendres el Govern va decidir començar a fer neta la zona a través d’operaris de la fundació Deixalles. Segons la versió de la Conselleria, l’actuació es va dur a terme perquè el fems podia comportar problemes ambientals i de salubritat pública.

Ahir, però, va haver de ser l’Ajuntament el que posàs fi a les tasques, ja que la fundació Deixalles no va poder retirar tots els 6 metres cúbics de porqueria que hi havia. Per què, ara, el batle d’Escorca va moure fitxa? La qüestió té una explicació concreta: després de rebre un requeriment per part de la Conselleria, en què es demana que sigui el Consistori el que s’encarregui de la retirada del fems, l’Ajuntament va replicar amb un altre requeriment al Govern amb les mateixes demandes, però amb els rols canviats. Com que ahir a les 9.00 h s’acabava el termini de les 24 hores que l’Ajuntament va donar a la Conselleria per finalitzar les tasques, el batle, Antoni Solivellas, decidí que havia de ser el Consistori qui enllestís la neteja i, després, passar-ne la factura al Govern.

Accions legals

L’Executiu, de tota manera, tenia pensat tornar a acudir ahir al matí a acabar la retirada de fems. Medi Ambient ja va advertir que l’actuació no era per complir el requeriment i que, a més, com que Escorca no el va netejar, s’estudiaran accions legals. Però Solivellas també ho sosté talment així. Si en les properes setmanes el Govern no retira el fems, se li enviarà un altre requeriment. Les accions d’ambdues administracions per tractar de resoldre la situació comportarà -si tot continua com ara i ningú no es vol donar la raó- que el tema acabi als jutjats.

Caldrà veure com evolucionen els fets aquesta propera setmana. Si s’acaba als tribunals, Solivellas ja confirmà divendres que respectaria la decisió del jutge. Ambdues administracions asseguren que el primer que els interessa és la neteja del torrent, però l’acord sembla cada pic més llunyà i això provoca que s’acumuli més fems.

stats