Balears 30/06/2016

Testimonis de la corrupció a la Policia de Palma ja citaven Rodríguez i Gijón l'octubre de 2013

Agents implicats haurien presumit públicament de la protecció del llavors regidor de Turisme, a qui anomenaven 'el Enano'

Jaume Vinyas
2 min
José Maria Rodríguez, Álvaro Gijón i l'exbatle de Palma, Mateu Isern, en una imatge d'arxiu.

PalmaEl president del PP de Palma, José María Rodríguez, i el diputat Álvaro Gijón van ser vinculats a la trama de presumpta corrupció a la Policia Local de Palma en els primers moments de la investigació. Segons desvetlla el sumari del cas, al qual ha tingut accés l'ARA Balears, un agent del Grup d'Atenció Preventiva (GAP) va declarar, l'octubre de 2013, que l'estiu de l'any anterior un dels policies implicats en la trama, Daniel Montesinos, havia tret pit a la comissaria assegurant que el llavors delegat del Govern, José María Rodríguez, l'havia cridat personalment per ordenar-li una operació contra els manters davant la Llotja. El testimoni va assegurar que l'operació va sorprendre els agents perquè el grup havia actuat fora de la seva zona d'actuació. També va afegir que "no és una pràctica habitual" que el delegat del Govern cridi personalment a policies locals.

El testimoni afegeix que, llavors, es va dirigir a un oficial per demanar-li si el que havia explicat el company era normal. L'oficial li va respondre, sempre segons la seva versió: "Si rebem una cridada de Rodríguez, ho feim i ja està". A finals d'aquell any, el mateix testimoni assegura haver vist com Montesinos s'abraçava amb Rodríguez en un acte públic "com si fossin amics íntims".

Un grup anàrquic format per agents afins del PP

En la declaració feta davant el jutge instructor, Miguel Ángel Subiran, el testimoni assegura que hi havia dos grups dins del GAP (d'un total de 4) que "actuaven per lliure". Un d'aquests grups, assegura, "oficiosament era afí al PP" mentre que de l'altre "no n'està tan segur". Aquests dos grups, afegeix, eren els encarregats d'actuar a la zona de la Platja de Palma perquè, segons els deien, "tenien els coneixements sobre l'indret". El testimoni assegura tenir constància de reunions en un bar propietat del mateix policia assenyalat on s'hauria acabat de configurar un canvi de comandaments policials. En aquestes trobades hi haurien assistit "un selecte grup de policies afiliats o simpatitzants del PP".

En general, afegeix, hi havia "la sensació generalitzada" que el citat grup afí al PP "conforma un grup d'estructura anàrquica, que feien el que volien en tots els aspectes i amb total impunitat, amb el suport explícit dels caps polítics i policials". En aquest sentit, afegeix que hi havia un grup de policies que presumien públicament de la relació que tenien amb Rodríguez, el llavors regidor de Seguretat Ciutadana Álvaro Gijón i el que era director general de Seguretat de Cort, Enrique Calvo.

Gijón també apareix citat en un episodi que la font situa el març de 2013. Llavors assegura que un company li va explicar que, en una operació antidroga al poblat de Son Banya, va sentir, en una conversa entre alguns dels principals agents implicats, com un d'ells deia: "mientras esté el enano en Cort a nosotros no nos van a tocar", segons diu el sumari, "en una referència clara a Álvaro Gijón".

stats