PATRIMONI
Balears 09/01/2018

Les talaies de Mallorca s'encenen aquest dissabte en favor dels drets humans

Per segon any consecutiu i aprofitant les calmes de gener més de 30 torres de defensa faran foc i fum

Margalida Mateu
2 min
Talaies solidàries.

PalmaDiverses talaies solidàries faran foc i fum aquest dissabte 13 de gener en la segona edició del projecte que pretén remoure consciències en favor dels drets humans dels refugiats així com per a la recuperació del patrimoni.

La iniciativa, impulsada des de la societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX i l'IES Marratxí i amb el suport del Consell Insular de Mallorca, tornarà a dur-se a terme aprofitant les calmes de gener. Se'n faran dues enceses: la primera, de fum, començarà a les 13 h a la talaia de sa Dragonera i avançant per tota la costa de Mallorca i en alguns castells també de l'interior de l'illa, i la segona encesa, que serà de foc, prendrà a les 18.15 h i il·luminarà tot Mallorca.

Per a l'ocasió, els voluntaris que participaran en el projecte, l'any passat varen ser més de mil, llegiran un manifest en el qual explicaran que "ara fa tot just un any molta gent es va reunir per primera vegada al voltant les torres de defensa que delimiten el nostre territori amb la intenció de donar-los vida després de segles d'activitat".

El vicepresident Francesc Miralles amb la directora insular de Patrimoni, Kika Coll i Martí Mayol, representant dels impulsors del projecte, Carlos Martín d'Amnistia Internacional i Antònia Rosselló, del Fons Mallorquí de Solidaritat.

La iniciativa simbòlica anirà, a més, acompanyada d'una sèrie de reivindicacions: "per tal de recordar la figura del manacorí Joan Binimelis, que va idear el sistema de senyals de les torres; com un toc d'alerta sobre la situació de degradació en què es troben alguns d'aquests elements arquitectònics, i humanitària, per reclamar atenció sobre les condicions inhumanes i de privació de drets a què es sotmet milers de persones en allò que es coneix com a crisi de refugiats", recalquen en el manifest.

En l'àmbit patrimonial, el Consell de Mallorca ja ha començat les tasques de restauració de quatre torres de defensa: Cala Pi, a Llucmajor; la torre d’es Verger-Talaia de ses Ànimes a Banyalbufar; la torre Major d’Alcúdia i la torre de Sa Mola a Andratx, ja que moltes de les talaies costaneres es troben en runes. Les més fetes malbé dissabte no podran ser enceses des de dalt per motius de seguretat; altres sí, però caldrà adreçar-se al Departament de Patrimoni de Consell de Mallorca per si hi ha més voluntaris que es vulguin sumar a la iniciativa. De moment hi ha confirmats més de trenta talaies i castells d'arreu de l'illa.

stats