Balears 01/09/2017

Suport internacional per protegir el corredor de cetacis

Ara Balears
2 min
La zona és l’hàbitat de la segona i la tercera espècies més grans del món: el rorqual i el catxalot.

PalmaLa comunitat científica internacional va demanar al govern espanyol que es declari zona protegida el corredor de migració de cetacis de la demarcació llevantinobalear de la Mediterrània. Ho va comunicar ahir Aliança Mar Blava a través d’una nota, en què també va explicar que es van reunir la directora general de Sostenibilitat de la Costa i la Mar, Raquel Orts, i les organitzacions internacionals de conservació marina OceanCare i Natural Resources Defense Council (NRDC).

Concretament, 25 científics i 36 grups de conservació internacionals van signar una carta en què expliquen que “és molt important establir com a zona protegida el corredor de migració de cetacis que hi ha entre les Balears i el territori continental espanyol des del golf de València fins al golf del Lleó i evitar la posada en marxa de nous projectes d’exploració de combustibles fòssils a tota la demarcació”.

Aquesta zona és hàbitat i corredor migratori per a moltes espècies de mamífers marins, entre les quals es troben la segona i la tercera espècies més grans del món: els rorquals i els catxalots. A això se suma el fet que tots els animals del corredor ja han rebut “estatus de protecció per part de diversos règims de conservació tant nacionals com internacionals”, segons el comunicat. Aliança Mar Blava va denunciar que “la indústria petroliera continuï amb els seus esforços per explorar potencials camps de petroli i gas a la regió”.

El 2016, un informe que va encarregar el secretariat de l’acord internacional per protegir les balenes i dofins a la mar Mediterrània va identificar la zona com un “punt negre” de renou submarí, la qual cosa significa que està exposada a alts nivells de contaminació acústica. El portaveu de l’organització, Carlos Bravo, apuntava que “el govern espanyol ha d’adoptar urgentment un règim estricte de protecció preventiva a la zona i hi ha de prohibir totalment tant les prospeccions d’hidrocarburs com l’exploració sísmica”. Cal tenir en compte que l’executiu estatal ja s’havia compromès internacionalment a declarar aquest corredor migratori Zona Especialment Protegida d’Importància per a la Mediterrània del Conveni de Barcelona.

stats