Balears 15/01/2017

Quant pagaries per l'hotel del clan Romanov?

Demanen 12,5 milions per l'hotel Mar i Pins, a Peguera (Calvià), que l'empresari rus va lliurar a l'Estat com a pagament de la seva condemna per blanqueig

Cristina Sastre
3 min
/ Sergey Firsov / Google Maps

PalmaEl BOE ha publicat aquest dissabte la convocatòria de subhasta de l'hotel Mar i Pins, a Peguera. El seu anterior propietari, l'empresari rus Alexander Romanov, el va entregar a l'Estat per fer front a una multa de blanqueig de 4.224.470 euros. L'hotel, de 150 habitacions i construït sobre una porció de terreny de 2.066 metres quadrats a primera línia de la platja de Peguera, consta registralment d'una superfície construïda de 4.489,29 metres quadrats i està valorat en 10 milions d'euros.

En total, l'empresari ha invertit 10 milions d'euros a comprar i reformar l'hotel i la mansió annexa, que va convertir en la seva residència a l'illa. D'allà la policia el va treure fa tres anys per blanquejar a Espanya 14 milions d'euros procedents d'activitats criminals.

El 2013 l'Audiència li va imputar delictes de blanqueig de capitals, falsedat documental continuada i revelació de secrets i el va condemnar a tres anys i nou mesos de presó. El 2015 la jutge va tancar la investigació i envià el cas a judici. Llavors eren 13 els imputats per blanqueig, delicte contra els treballadors, falsedat documental, revelació de secrets i associació il·lícita. La Fiscalia Anticorrupció va arribar a sol·licitar una condemna de 17 anys de presó i multa de 40 milions d'euros. Finalment, l'empresari se'n va declarar culpable i va acceptar tres anys i nou mesos a canvi d'un pacte amb la Fiscalia Anticorrupció. Demanava, a canvi, que no se'l relacionàs, a la sentència, amb la màfia russa, segons va informar Diario de Mallorca. L'hotel a canvi de l'honor.

Malgrat els contactes de Romanov amb Igor Anatolievich Zhirnokleev i Gregory Rabinovich, cercats per cossos i organismes policials internacionals per pertànyer a Tangaskaya, el Ministeri Fiscal no ha pogut acreditar i provar l'existència de l'organització criminal a Espanya.

Durant tres anys, el temps que Romanov ha estat a la presó, l'hotel ha estat tancat però no hi han deixat de fer obra. Ningú no sap per què, però està en perfectes condicions.

La subhasta, que es realitzarà el pròxim 28 de febrer, començarà en primera ronda amb un preu base de 12,5 milions, una quantia que previsiblement baixarà, ja que el seu valor es va estimar en 10 milions d'euros.

Qui és Alexander Romanov?

Alexander Romanov pertany a l'organització criminal Taganskaya, segons recordava la interlocutòria judicial. Aquesta, indicava el text, és "una de les principals organitzacions criminals assentades des dels anys 90 a Moscou". Romanov, al costat d'altra gent, entre elles la seva dona i els seus sogres, va crear una trama de blanqueig procedent de la màfia a Mallorca, amb la qual va introduir a les Illes més de 12 milions d'euros per, entre altres, comprar l'hotel Mar i Pins i un habitatge annex a Peguera, Calvià.

Romanov en la jornada inicial del judici. / ISAAC BUJ

Romanov va reconèixer el dia del judici que des de l'any 2010 fins al 2013 va invertir 12.372.895 a Espanya i 2.623.140,90 dòlars procedents de Rússia. En concret, d'aquestes quantitats, 10.757.000 euros i 2.623.140,90 dòlars eren d'activitat il·lícita.

Ell i la seva dona, Natalia Vinogradova, implicada en el cas, van adquirir l'hotel Mar i Pins de Peguera a través de la seva societat Natali Mar i Pins SL. Per la seva reforma disposaren de 1.615.895 euros d'origen il·lícit. A més, es van intervenir en metàl·lic 46.045 euros i 49.438 dòlars. Finalment, es va fer un recompte total d'1.697.788,01 euros d'origen il·lícit que Romanov va anar introduint en la societat mercantil que controlava ell. Amb aquests doblers varen anar pagant les obres de l'hotel que ara cerca nou propietari.

stats