PRIMER DE MAIG
Balears 01/05/2016

Els sindicats de les Balears reivindiquen llocs de feina dignes i salaris justos

Unes quatre-centes persones han donat suport a la manifestació de Palma

Ara Balears
3 min
La manifestació del primer de maig d’enguany ha estat de caràcter molt polític a 
 Causa de la proximitat de les eleccions.

PalmaEls sindicats CCOO, UGT i STEI han reivindicat, aquest diumenge, llocs de treball dignes i salaris justos a la tradicional manifestació del Primer de Maig de Palma, deslluïda per la pluja que ha caigut sobre la plaça d'Espanya minuts abans que s'iniciàs la marxa cap al passeig del Born.

Unes quatre-centes persones han donat suport a la manifestació de Palma, en què han participat tres consellers del Govern: el vicepresident i conseller d'Innovació, Recerca i Turisme, Biel Barceló, i els de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, i Serveis Socials i Cooperació, Fina Santiago; a més del batle, José Hila, i el líder de Podem, Alberto Jarabo.

El conseller de Treball ha assegurat que el Govern està compromès amb la recuperació dels drets dels treballadors i comparteix la reivindicació sindical que la recuperació sigui real i es tradueixi en millores salarials i de les condicions de feina.

Negueruela ha afegit que el full de ruta del Govern marca com a objectiu la millora de les condicions laborals i una recuperació real de l'economia per a tothom, ha destacat el pla de lluita contra l'explotació laboral que se centra a combatre la precarietat i ha defensat que l'Executiu autonòmic dóna exemple amb l'acord que el compromet que tots els contractes públics impliquin condicions laborals i salaris dignes.

El secretari general de CCOO a Balears, José Luis García, ha recordat que la manifestació s'ha convocat contra la pobresa social i salarial i pel treball amb drets, qüestions que ha assegurat que no haurien de reivindicar-se en ple segle XXI, "però no queda més remei perquè avui dia tenir una feina no vol dir arribar a final de mes, i això és un drama".

"Necessitam canvis en l'àmbit polític i en l'econòmic per aconseguir aquestes fites, que fa uns anys semblava que ja no serien reivindicades en el si de la UE, però és el que ha esdevingut perquè la crisi ha passat per damunt els drets socials i laborals", ha criticat García.

El secretari d'Acció Sindical de l'STEI-i, Miquel Gelabert, ha reclamat que siguin compatibles "treball i drets" i ha recordat la situació que pateixen els refugiats. En el dia de la mare, també s'ha referit al col·lectiu de les treballadores que "moltes vegades han de triar entre treballar o ser mares".

Per la seva banda, el secretari general d'UGT a Balears, Alejandro Texías, considera que avui no és un dia de festa, sinó per reclamar "treballs dignes i salaris dignes" i "unes polítiques diferents" que impliquin la derogació de la reforma laboral i l'anomenada Llei Mordassa, tal com han reclamat als partits els secretaris generals dels principals sindicats en l'àmbit estatal amb vista a les pròximes generals.

En el seu discurs davant els manifestants, Texías s'ha referit a aquells treballadors que són "pobres amb contracte" i també als que realitzen "jornades de vertigen, estan explotats i posen en risc la seva salut", i ha insistit que la recuperació econòmica no està arribant a totes les famílies perquè "Espanya és el país europeu amb més desigualtat entre rics i pobres".

Segons Texías, l'actual canvi de cicle econòmic exigeix "un nou període polític" que afavoreixi l'ocupació de qualitat i amb drets i que lluiti contra la pobresa i la desigualtat salarial. "Esperem que al final tinguem un govern de progrés, a la balear", ha demanat.

El secretari general d'UGT creu que el Govern ha iniciat polítiques en aquesta línia, però "no és suficient", i ha reclamat un pla de xoc per l'ocupació, mitjans per perseguir el frau fiscal, l'augment progressiu del salari mínim fins que arribi als 1.000 euros, revertir la darrera reforma de les pensions i una millora de les prestacions, entre altres mesures.

Diversos diputats han participat en la manifestació, com Vicenç Thomàs (PSIB) i David Abril (MÉS per Mallorca), a més del líder d'EU, Manel Carmona.

stats