CAS NÓOS
Balears 17/02/2017

El tribunal absol la infanta Cristina, però condemna Urdangarin a 6 anys de presó

La sentència condemna l'expresident de les Illes Balears Jaume Matas a tres anys i vuit mesos

Anna Schnabel
2 min
Conclou el judici que ha imputat la germana i el cunyat del rei, juntament amb Matas, Ballester i Torres.

PalmaEl Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJB) ha condemnat a una pena de sis anys i tres mesos de presó Iñaki Urdangarin, mentre que ha absolt la infanta Cristina de borbó, que com a responsable civil a títol lucratiu haurà de pagar 265.088 euros pel cas Nóos, un dels casos de corrupció més mediàtics i transcendentals de la història recent.

Pel que fa a l'expresident del Govern balear Jaume Matascas Palma Arena

Per la seva banda, Diego Torres ha estat condemnat a vuit anys i sis mesos de presó pels delictes de prevaricació, frau, tràfic d'influències, un delicte contra la hisenda pública i blanqueig. José Luis 'Pepote' Ballester també ha estat condemnat. El que fou director general del govern de Matas haurà de complir quinze mesos i dos dies de presó per prevaricació i frau a l'administració.

L'Audiència de Palma ha condemnat a Manos Limpias a pagar totes les costes que el judici hagi suposat per a la infanta Cristina de Borbó.

La sentència no és ferma, ja que és susceptible d'apel·lació al Tribunal Suprem, l'òrgan que tindrà la darrera paraula sobre aquest litigi històric.

Durant les properes hores, caldrà veure si la Fiscalia decideix que s'apliquin mesures cautelars, motiu pel qual Urdangarin i altres imputats poden entrar imminentment a la presó.

La sentència més mediàtica, en imatges

La sentència considera culpable Urdangarin per diferents delictes. Així, haurà de complir dos anys i vuit mesos de presó per prevaricació, set mesos de presó per frau a l'administració, un any per tràfic d'influències i dos anys més per dos delictes contra la hisenda pública. La seva dona, acusada d'un delicte també contra la hisenda pública, esquiva la pena privativa de llibertat.

Cal recordar que la Fiscalia demanava 19 anys i 6 mesos de presó per a Urdangarin per presumptes delictes de tràfic d'influències, malversació, prevaricació, frau, estafa, falsedat i dos delictes contra Hisenda i blanqueig.

Per a la filla del rei emèrit Joan Carles I només demanava una multa de 587.413 euros perquè la considerava responsable només a títol lucratiu. Amb tot, Manos Limpias demanava per a ella 8 anys de presó per presumpta cooperació en delictes fiscals del seu marit. L'acusació popularAizoon

Tota la informació sobre el cas Nóos

Onze anys i un dia després

Fa exactament 11 anys i un dia que s'encetà la investigació del cas Nóos, quan el diputat socialista Antoni Diéguez va demanar explicacions per l'elevat cost d'un fòrum sobre turisme i esport organitzat per Iñaki Urdangarin per al Govern balear.

Concretament, el llarg procés judicial es va iniciar dia 20 de juliol del 2010, quan el jutge d'instrucció José Castro va obrir una peça separada dins del cas Palma Arena per investigar els contractes que el govern de Jaume Matas havia signat amb les empreses vinculades a Iñaki Urdangarin i Diego Torres. El judici del cas va quedar vist per a sentència el 22 de juny de l'any passat, més de sis anys i mig després.

La sentència íntegra del cas Nóos, en PDF
stats