Balears 20/02/2018

Sant Josep no subhastarà els lots de platja i els donarà només a empreses amb experiència en el sector

L’Ajuntament no vol que es repeteixin episodis com els viscuts fa dos anys, quan un narcotraficant va rebentar la subhasta amb xifres mai vistes a les concessions de platges josepines

Armando Tur
2 min
Una panoràmica de la Platja den Bossa

Sant Josep de sa TalaiaL’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia, a Eivissa, ha aprovat el nou concurs de platges que s’han de licitar enguany. Des de l’Ajuntament no han fet pública la data de quan s’obriran els terminis per presentar ofertes, però sí les condicions, que disten molt de la subhasta realitzada l’any 2016 a la sala de plens i en la qual un narcotraficant canari, Mahí Marrero, va rebentar la subhasta deixant sense lots famílies que feia tota la vida que es dedicaven a la gestió de les platges, per haver assolit preus que la Petita i Mitjana Empresa de les Pitiüses qualificà de “desproporcionats”.

Bona prova d’aquestes limitacions és que, per evitar l’acaparament de lots, cada empresa només podrà concórrer a un màxim de cinc. A més, els participants hauran d’acreditar “una experiència prèvia en la gestió d’elements de platges”, per tal “d’evitar la concurrència de noves companyies creades expressament per participar en el concurs”. Així mateix, des del Consistori destaquen que el nou concurs “prioritza els criteris mediambientals, socials i tècnics” –que suposen un 60% de la puntuació del concurs– per sobre dels econòmics, que sumen un 40%. Fins ara, a la subhasta el criteri econòmic era el determinant per triar qui seria el concessionari d’un lot.

D’aquesta manera, el 60% de la puntuació estarà determinat per mesures com la col·laboració en les campanyes de sensibilització entre la població, la neteja de les platges, el subministrament de cendrers reciclables, l’ús d’electrodomèstics i de bombetes LED de baix consum en el cas dels quioscs, i el compromís d’aportar un 3% dels sous oferts per a la concessió “a entitats i associacions d’Eivissa que treballen en la defensa del medi ambient”.

També sumaran aspectes socials com són la creació de llocs de feina “per a persones amb dificultat d’accés al mercat laboral” (aturats de llarga durada majors de 45 anys i joves menors de 25 anys, persones amb discapacitats o persones en risc d’exclusió social), i l’aportació del 3% a ONG i entitats d’interès social i comunitari d’Eivissa, per estimular la integració dels col·lectius més desfavorits o necessitats.

Respecte dels criteris tècnics, donarà punts oferir banys d'accés lliure i gratuït, l'ús d'elements de colors naturals i neutres, que permetin una millor integració en l'entorn, i mantenir un 25% dels elements els caps de setmana durant dos mesos més al final o a l'inici de temporada, amb la finalitat de contribuir a la desestacionalització turística.

stats