TRAMA CORRUPTA
Balears 02/07/2016

“En Rodri ens ho arreglarà tot”

Els agents de la trama corrupta presumien de la seva relació amb Rodríguez i Gijón

Agnès Antich
3 min
“En Rodri ens ho arreglarà tot”

PalmaProstitutes, droga, negocis, doblers, empresaris del món de la nit i polítics. El cas de corrupció de la Policia Local de Palma reuneix tot això en un extens sumari que supera els 60 toms. El titular del Jutjat d’Instrucció número 12 de Palma, Manuel Penalva, ha aixecat part del secret de sumari. Mentre la investigació continua, s’ha sabut que el jutge apunta a l’expresident del PP de Palma, José María Rodríguez, com a artífex a l’ombra de dissenyar i confeccionar un organigrama corrupte a la Policia Municipal.

“En Rodri ens ho arreglarà tot”, fanfarronejaven els policies implicats en la trama corrupta segons els testimonis de la causa. En concret, un d’ells presumia de contactes amb molts polítics i empresaris. A més, remarcava que era advocat i que tenia coneixements en dret penal i processal. D’altra banda, en el sumari de la causa continua apareixent el nom d’Álvaro Gijón, diputat del PP i regidor de Palma. “No tenim cap problema amb ‘el nan’ a Cort”, repeteixen que sentiren alguns dels testimonis als investigadors.

Les ambicions d’alguns dels policies encausats semblen quedar clares en la documentació de la causa. “Això del curs d’oficial és una merda, perquè ser oficial de Palma no val la pena; a partir de subinspector es comença a estar bé, però jo, si les coses van bé, en dos anys seré major”, assegurava un dels policies investigats.

Així mateix, consten declaracions que mostren bé el funcionament del cos policial municipal, com una conversa en la qual un agent implicat en la trama n’adverteix un altre, d’un rang inferior, dient-li que no es compliqui la vida fent informes interns, que les coses s’han d’arreglar dins el grup, que no falta escriure res i que una persona com ell, que tenia una interinitat, no li convenia ficar-se en problemes. Li va dir textualment: “Mira què ha passat a Coslada: tant denunciar els caps i, al final, han estat tots innocents”, comparant-se així amb el cas de la Policia Local de Coslada, Madrid. Els episodis que relaten els testimonis són moltíssims. Les pràctiques presumptament irregulars de la policia municipal, estant de servei, es repeteixen constantment.

En una sortida nocturna, un testimoni explica que durant una intervenció policial, a la Platja de Palma, en la qual escorcollaven ciutadans romanesos, aparegué un dels agents implicats i els aturà. “Què feis? Què feis?”, demanà. I després, els romanesos donaren les gràcies a l’agent que havia aturat l’actuació policial. El policia en qüestió explicà als altres agents que eren coneguts i habituals de la zona. “Ara ja sé que puc comptar amb vosaltres per a un negoci que tenc entre mans, aquest estiu us en diré coses, només gent de confiança”, assegurà el policia als altres. Al testimoni, que ho contà als investigadors de la causa, li sonà a màfia.

“Tu, culebrilla, aquí fas el que jo et digui, que per això sóc el cap”, increpà un dels agents investigats a un altre. Frases com aquesta mostren l’actitud dels agents implicats.

Els trilers de la Platja de Palma

Un agent assegura que una de les unitats policials dedicada als trilers de la Platja de Palma desapareixien, no se’ls veia. Sembla que en la investigació sobre els trilers començà a veure coses molt rares. Quan intervenien per comprovar-ne la identitat, observà l’actitud de sensació d’impunitat de la qual gaudien els trilers. Estaven adoctrinats; quan se’ls requeria alguna cosa més, tot d’una demanaven pels agents encausats. Pretenien condicionar així els agents que intervenien perquè els deixassin partir.

Els trilers els horabaixes robaven carteres, els dematins es dedicaven al joc del triler i el vespre anaven a cercar amigues o parelles sentimentals que treballaven en prostíbuls. Un dels agents implicats s’excusava dient que un dels trilers era el seu confident. Però els testimonis asseguren que mai no conegueren que a través d’aquest contacte s’hagués desarticulat cap grup delictiu, o s’haguessin recopilat dades de rellevància en la investigació d’aquests delictes, o s’hagués informat la Guàrdia Civil o la Policia Nacional. Els declarants trobaren estrany que un organitzador dels trilers carteristes fos confident policial.

També consta en el sumari que aquest mateix agent encausat discutí amb una prostituta romanesa a la Platja de Palma i després la va tirar a un contenidor de fems. Els testimonis expliquen que tot seguit diversos turistes increparen el policia i agents uniformats hagueren d’intervenir i hagueren de separar-los. Crida l’atenció que, segons figura en la causa, un fiscal va poder presenciar els fets.

stats