Balears 12/04/2016

Rita Barberá subratlla que Urdangarin li va presentar Nóos com "una entitat sense ànim de lucre"

L'exbatlessa de València nega haver ordenat la contractació del cunyat del rei per organitzar els València Summit

Jaume Vinyas
3 min
La senadora Rita Barberá entrant a l'edifici on es celebra el judici pel cas Nóos.

PalmaL'exbatlessa de València, Rita Barberá, ha reconegut que va rebre Iñaki Urdangarin i Diego Torres al seu despatx, però ha afirmat que mai no va ordenar que se'ls contractàs. La senadora del PP ha declarat com a testimoni davant el tribunal que jutja el cas Nóos i ha explicat que va contactar amb el cunyat de Felip VI seguint el consell de Juan Antonio Samaranch, qui, a final del 2003, quan València va ser elegida seu de la Copa Amèrica de vela, li va recomanar que calia promocionar la ciutat i que Urdangarin era la persona adequada.

Barberá ha reiterat que Urdangarin i Torres li van "vendre" l'Institut Nóos com una entitat sense ànim de lucre. "M'importa molt dir-ho i repetir-ho", hi ha insistit. Amb tot, ha reconegut que no va comprovar mai que efectivament fos així. "No era la meva missió", ha justificat.

La implicació de Barberá en l'organització dels València Summit (pels quals Nóos va cobrar més de 3 milions d'euros) es va limitar a "suggerir" a Torres i Urdangarin que presentassin els seus projectes a la Fundació Turisme de València Convention Bureau (FTVCB) i a la Ciutat de les Arts i les Ciències (CACSA), dues entitats que "tenien com a objectiu fonamental la projecció turística, acadèmica i cultural de València", segons ha explicat. Amb tot, ha remarcat que mai no va negociar el preu de cap esdeveniment i que, de fet, es va despreocupar totalment dels projectes de Nóos després d'aquella reunió. "M'agradaria que em creguessin", ha dit en aquest punt. "És difícil", li ha respost el fiscal Pedro Horrach. Barberá també ha assegurat que mai es va reunir específicament amb el llavors president valencià, Francisco Camps, per tractar temes relacionats amb Urdangarin.

La senadora ha negat que hagués signat res referent als fòrums de Nóos. "A mi no em corresponia donar la conformitat" sobre els fòrums, ha dit, si bé ha afegit que "estic segura que es va fer amb tot el rigor del món". Tanmateix, ha reconegut que mai no es va preocupar per comprovar que les despeses fossin justificades. També ha assegurat que no li va cridar l'atenció que Nóos organitzàs un esdeveniment molt semblant al València Summit, l'Illes Balears Fòrum. "Palma és una illa adorable, per què no podien fer-ho", ha argumentat.

Barberà declarant sota l'atenta mirada del fiscal Pedro Horrach.

La confusió amb els Jocs Europeus

Barberá ha negat que s'hagués reunit mai amb Urdangarin al palau de la Zarzuela, si bé ha admès que va assistir a diverses audiències de treball amb el rei emèrit.

La controvertida política sí que ha reconegut una segona trobada amb Urdangarin, en aquest cas un dinar al qual va ser convidada "per cortesia" i on es va parlar de la candidatura de València als Jocs Europeus, projecte que finalment no va fructificar. Barberá ha matisat, però, que en aquell moment es va confondre d'esdeveniment i es pensava que li parlaven dels Jocs Olímpics de la Joventut, un projecte que, segons ha dit, li havia oferit anteriorment el llavors president del Comitè Olímpic Internacional, Jacques Rogge.

La declaració de Barberá reactiva l'interès mediàtic en el judici en una setmana que estarà centrada en l'anomenada "trama valenciana". En aquest sentit, dijous declararà l'exportaveu parlamentari del PP Esteban González Pons i l'expresident de la Generalitat valenciana Francisco Camps.

stats