EDUCACIÓ
Balears 24/12/2014

Riera es veu obligada a fer públiques les adjudicacions de places a interins

L'escàndol de l'interí protegit afí al PP obliga la consellera a posar llums i taquígrafs a les comissions de servei del personal docent 

Mercè Pinya
2 min

PalmaEl que fins la setmana passada era una impossibilitat per "qüestions tecnològiques" aquest dimarts s'ha traduït en un anunci que serà una realitat a partir del mes de gener. Ha hagut d'haver-hi un cadàver polític –la dimissió del macrodirector general d'Educació, Miquel Deyà–, una denúncia davant la Fiscalia de l'STEI i l'allargada ombra de la sospita damunt la consellera Núria Riera perquè aquesta hagi anunciat que, finalment, les adjudicacions de places a interins i les comissions de servei del personal docent seran públiques a partir del 2015.

Les referències a la crisi de l'interí que s'intentà col·locar a la Conselleria d'Educació com a Assessor Docent (AD) en una comissió de serveis per al departament de Coordinació entre Direccions Generals són evidents, emperò Educació tampoc no escatima en deixar clar que el sistema actual no és nou: "Davant dels esdeveniments dels darrers dies, en què s'ha qüestionat el procediment que se segueix des de fa anys per nomenar Personal Docent Interí, la Conselleria d'Educació, Cultura i Universitats posa en marxa una sèrie de mesures que permetran donar més publicitat i transparència als nomenaments i les substitucions d'aquest personal, tant als centres educatius com en la mateixa Conselleria".

La publicitat de les adjudicacions de places a docents interins, tant de substitucions com de les places que queden vacants, es faran de manera setmanal. Ara bé, no és només això, sinó que "durant els primers mesos del 2015" les comissions de servei de personal docent que hi ha a la Conselleria d'Educació es faran públiques. És a dir, el que s'anomena Assessor Tècnic Docent (ATD) i Assessor Docent (AD), càrrecs que només poden ocupar interins i als quals es volia col·locar Joan Trobat quan se li adjudicà una substitució a l'IES Cap de Llevant de Maó com a professor d'Educació Física.

Actualment, 98 dels 181 docents en comissió de serveis, a la Conselleria d'Educació, són interins, segons dades de la consellera proporcionades fa una setmana a l'Assemblea de Docents. En plena polèmica per la dimissió de Deyà, la consellera recordà des del Parlament que l'any 2008 el nombre de comissions de serveis de docents arribava a 272.

L'anunci d'Educació ha arribat quan el personal docent és de vacances i no serà fins després de les festes de Nadal quan es tornarà a constituir la Mesa Sectorial d'Educació d'acord amb els resultats que van obtenir els sindicats en les eleccions del passat 4 de desembre. En el marc de la mesa, el nou director general d'Educació, Antoni Vera, informarà els representants sindicals sobre aquestes mesures, ja que el Govern els reconeix com, "en part, els impulsors d'aquesta modernització a través de les seves peticions".

Massa docents fent feines administratives

A la darrera Mesa Sectorial de Serveis Generals, a petició dels sindicats, es donà el vistiplau a la creació d'un grup de treball per avaluar la quantitat de places d'Assessor Tècnic Docent i d'Assessor Docent que hi ha a la Conselleria d'Educació i, sobretot, la idoneïtat que personal docent faci funcions pròpies del personal administratiu. En aquest cas, el convenient seria, segons els sindicats, que fossin substituïdes per personal funcionari de Serveis Generals "perquè són tasques pròpiament administratives".

Cal recordar que el Pressupost d'Educació del 2015 inclou una partida de 7,11 milions d'euros per pagar comissions de servei i assessors.

stats