Balears 13/01/2015

Ramonell admet que va assessorar FCC, el grup de l'empresa que es va adjudicar després Son Espases

L'exbatle de Montuïri també nega que participàs en el sopar amb Matas l'any 2002

Q. Torres
2 min
L'exbatle de Montuïri, Joan Antoni Ramonell, a la comissió de Son Espases / ISAAC BUJ

PalmaL'exbatle de Montuïri i excàrrec del PP, Joan Antoni Ramonell, ha reconegut aquest dimarts que va assessorar des de l'any 2003 i durant dos o tres anys Fomento de Construcciones i Contratas (FCC), el grup que presideix Florentino Pérez i del qual depèn l'empresa Dragados, que va liderar la UTE que es va acabar adjudicant l'hospital de Son Espases l'any 2006. Així ho ha admès en la comissió d'investigació de Son Espases aquest excàrrec influent del PP a preguntes de la diputada de MÉS, Fina Santiago. Però també ha dit que mentre va fer feina per aquest grup, "de Son Espases mai no en vaig sentir parlar". Igual que els dos empresaris que l'havien precedit, Fausto Ferrero i Bartolomé Cursach, Ramonell ha negat que assistís a un sopar l'any 2002 amb l'expresident Jaume Matas. Segons ha declarat un testimoni a la Fiscalia Anticorrupció, en aquest sopar Matas hauria avançat a empresaris mallorquins la intenció de fer un nou hospital a Son Espases si guanyava les eleccions de 2003, com va passar.

En la breu declaració (ha durat 20 minuts) davant la comissió de Son Espases i a preguntes del socialista Antonio Diéguez, Ramonell ha negat que hagués gestionat donacions rellevants per al PP. La pregunta de Diéguez ha provocat la intervenció del president de la comissió, Miquel Jérez (PP), que no l'ha trobat pertinent. Malgrat tot, l'exbatle l'ha contestat. Abans havia propinat una esbroncada a la diputada Fina Santiago (MÉS), a qui li ha retret que fes seguidisme d'un periodista per haver-lo cridat a declarar a la comissió com a assistent a un sopar que, segons ell, no es va fer.

Ramonell ha reconegut que el dia que s'hauria fet aquest suposat sopar, el 10 d'abril de 2002, ell era a Madrid, on va presenciar un partit de futbol entre el Reial Madrid i el Bayern de Munic. Però ha recalcat que hi acudí amb un grup d'amics, com feia habitualment, que no ho féu com a convidat i que no va veure Matas ni cap empresari dels que suposadament haurien estat convocats. Només ha recordat que va coincidir amb el promotor Mateo Sastre a l'avió de tornada. Sí que ha admès que l'any 2002 es va reunir “un pic o dos” amb Matas perquè “és el meu amic, era i és”, ha recalcat. I ha recordat que una vegada va fer un cafè amb Matas acompanyat de l'expresident del Consell i del PP, Joan Verger, ja desaparegut. L'exbatle de Montuïri, però, ha apuntat que en cap reunió amb Matas no va “conspirar” ni aquest li va dir en cap moment que tenia la intenció de fer un nou hospital a Son Espases.

Sí que ha admès, a preguntes de Santiago, que l'any 2003 va fer feina per a FCC durant una temporada a través de l'assessoria que tenia. Ha explicat que cobrava uns 2.500 euros mensuals i que els va assessorar durant dos o tres anys. Es dóna la circumstància que l'empresa que liderà la UTE que s'adjudicà l'hospital, Dragados, pertany al grup FCC. Ramonell ha recordat després que també va fer feina per a Drac, l'empresa del promotor Vicenç Grande. I ha assegurat que després d'abandonar la política activa l'any 2001 es va dedicar als seus negocis: una empresa de reformes, un agroturisme i un bar.

stats