CONSULTORI
Balears 04/12/2015

Què puc fer si tenc contraccions a les 26 setmanes?

M. DEL CARMEN CARRASCOSA, comare
2 min

Estic de 26 setmanes i en fa diverses que tenc contraccions. Ja sé que és normal, però de vegades són molt seguides (8 en una hora) o en tenc moltes durant un dia (més de 15); fins i tot en tenc en repòs. La comare i a urgències em diuen que no faci res que me les pugui provocar. Què em recomanau? Gràcies.

Hola! Com bé dius, és normal tenir les anomenades contraccions de Braxton Hicks a partir de mitjan segon trimestre. Són contraccions fisiològiques que ens indiquen que el nostre cos funciona bé. Aquestes contraccions són normalment indolores i no produeixen modificacions en el coll de l’úter ni desencadenen el part. Es perceben com una sensació de pressió forta. Algunes dones diuen que no les han notades i altres expliquen que en tenen moltes, com crec que és el teu cas.

Si t’han vist a urgències, don per fet que han descartat que s’hagin produït modificacions en el coll de l’úter i han cercat possibles causes de les teves contraccions, com podria ser una infecció urinària. És normal que no t’hagin fet un registre, ja que considerant les setmanes de què et trobes no és valorable. Allò que cal tenir en compte és la teva pròpia percepció de la intensitat i la freqüència, i altres símptomes com el dolor o el sagnat, o que es modifiqui el coll de l’úter.

Cada dona és diferent i percep les contraccions de manera diferent, però per norma general jo et diria que acudeixis a urgències si les contraccions tornen molt seguides i regulars i/o tornen doloroses i/o s’acompanyen de sagnat. Encara que si no estàs tranquil·la i tens la sensació que alguna cosa no va bé, també hi pots anar, que per a això hi són.

Així mateix, et recomanaria que intentis portar una vida tranquil·la i evitis estar molt atrafegada, ja que l’estrès físic i/o emocional també augmenta les contraccions.

Finalment, i encara que et pugui semblar estrany, parla amb el teu nadó i explica-li que encara no és el moment de sortir.

Esper haver-te servit d’ajuda.

Amb la col·laboració de PequePáginas

stats