Balears 27/12/2017

Quants animals hi ha als nostres ecosistemes?

Alguns investigadors de l'IMEDEA han desenvolupat un model matemàtic que ajudarà a resoldre un dels grans enigmes de l'ecologia

Ara Balears
3 min
Imatge d'arxiu d'un banc de peixos / richcarey

PalmaUn equip multidisciplinari de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC–UIB) ha desenvolupat un model matemàtic per resoldre un dels enigmes clàssics de l'ecologia: quants animals hi ha als nostres ecosistemes? Aprofitant el desenvolupament tecnològic de càmeres de vídeo, el nou mètode adapta l'ús d'aquesta tecnologia a models clàssics d'estima d'abundància d'individus per unitat d'àrea (és a dir, quants animals hi ha en un lloc determinat). El mètode és cridat a revolucionar el camp de l'ecologia de poblacions per a una multitud d'espècies de mamífers, rèptils, peixos i aus.

Saber quants animals hi ha és clau per entendre processos i fenòmens tan importants com la desaparició d'espècies, la recuperació de poblacions d'espècies amenaçades o la dinàmica de poblacions explotades per la pesca o la caça. Ara som una mica més a prop d'aconseguir una metodologia que sigui capaç de comptar-los tots 'de manera eficaç'.

Des dels inicis de l'ecologia, la cerca de mètodes estadístics per explicar ràpid i millor ha obert i continua obrint molts debats. La fórmula matemàtica de l'IMEDEA, publicada a la reconeguda revista científica Journal of Animal Ecology, demostra que 'comptar' utilitzant càmeres de vídeo és un bon mètode per saber “quants animals hi ha” a les diferents zones d'estudi. Andrea Campos-Candela, primera autora de l'article i estudiant de doctorat de l'IMEDEA (CSIC-UIB) per la Universitat d'Alacant, explica que “els animals no s'estan quiets, però hi ha una propietat en el seu moviment que ens permet estimar quants animals hi ha en una determinada zona d'interès”. Aquesta propietat del moviment és coneguda científicament com a 'Home Range' i es refereix al fet que “els animals es mouen sempre dins una àrea coneguda que es podria entendre com 'el seu territori o la seva llar'. És un tipus de comportament que està àmpliament distribuït entre mamífers, rèptils, aus i peixos”. El desenvolupament matemàtic que proposa aquest equip de recerca permet determinar quants animals hi ha de determinades espècies utilitzant càmeres de vídeo. L'investigador de l'IMEDEA Salvador Balle, coautor del treball, declara que “aquesta nova fórmula és una nova derivació d'un postulat clàssic que en realitat ha trencat amb alguns dels escepticismes clàssics de l'ecologia, com ara que el fet que es recompti el mateix individu diverses vegades pot ser un problema per a l'estima d'abundàncies”.

El ràpid desenvolupament tecnològic de les càmeres de vídeo al servei de la ciència és l'eina fonamental per a l'aplicació d'aquest mètode. L'equip investigador ha explorat l'aplicabilitat d’aquesta nova fórmula a diferents grups d'animals: mamífers, rèptils, peixos i aus, per determinar quin esforç real (en nombre de càmeres i temps) seria necessari per calcular correctament quants individus hi ha de cada espècie. Com explica Josep Alós, coautor del treball, “el mètode consisteix a deixar càmeres de vídeo instal·lades a les zones d'estudi realitzant fotografies a intervals de temps prèviament fixats fins a cobrir un temps de mostreig total que ens permeti estimar l'abundància de l'espècie amb la nova fórmula matemàtica”.

Resultats 'sorprenents'

Els resultats de l'aplicació del nou mètode varen ser sorprenents i varen demostrar que podia respondre amb solidesa la pregunta “quants animals hi ha” per a un gran nombre d'espècies aquàtiques i terrestres, gràcies a les possibilitats tecnològiques que hi ha avui dia. Miquel Palmer, investigador de l'IMEDEA i coautor del treball, matisa que ”'a escala temporal i espacial, és a dir, la quantitat de temps que les càmeres han d'estar col·locades i la grandària de l'àrea on es col·loquin, dependrà de les característiques de l'espècie d'estudi”. A més, destaca que els resultats del treball demostren que aquest mètode recupera la densitat de l'espècie en qüestió amb un error molt petit.

Actualment, l'equip de recerca continua treballant en la millora del model pel que fa al desenvolupament matemàtic i la seva aplicació. Guillermo Follana-Berná, estudiant de doctorat de l'IMEDEA, aplica aquest mètode per a l'estima de l'abundància de peixos costaners als voltants d'Andratx, en un projecte multidisciplinari desenvolupat conjuntament amb el Laboratori de Recerques Marines i Aqüicultura de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern de les Illes Balears, amb la finalitat de determinar com les poblacions de peixos de les Illes s'adapten a la pressió d'activitats humanes com la pesca recreativa. Aquest nou model matemàtic, conjuntament amb les noves oportunitats ofertes pel recent desenvolupament tecnològic de les càmeres de vídeo, no tan sols resoldrà diferents enigmes clàssics de l'ecologia sinó que també contribuirà a la conservació de moltes espècies amenaçades de les nostres muntanyes i dels oceans.

stats