Balears 29/10/2016

Els diputats socialistes de les Balears compleixen la seva paraula: "No, Rajoy"

Mariano Rajoy acaba de garantir-se la investidura com a president del Govern. "Avui és un dia trist per al nostre país", ha piulat la presidenta Armengol

Ara Balears / Dani Sánchez Ugart
2 min
Els diputats socialistes de les Balears compleixen la seva paraula: "No, Rajoy"

Palma / MadridEls dos diputats socialistes de les Balears al Congrés, Pere Joan Pons i Sofia Hernanz, han votat en contra de la investidura de Mariano Rajoy (PP) com a president del Govern, en contra de l'abstenció que exigia el Comitè Federal del PSOE.

"Ho sento, ha estat un dia molt trist però hem mantingut la coherència fins al final", ha dit Pons a Twitter.

Mariano Rajoy ha estat investit president aquest dissabte amb els vots del seu partit, de Ciutadans i Coalició Canària i l'abstenció de la majoria de diputats del PSOE, que ha votat dividit com estava previst, amb 15 diputats que han insistit en el 'no', tot i la decisió del comitè federal.

Els dos diputats socialistes de les Illes Balears han votat que 'no' a la investidura, com han fet també els set diputats del PSC. Alguns diputats socialistes, a més, han votat abstenció "per imperatiu legal". També hi ha hagut altres diputats, com l'aragonesa Susana Sumelzo,Margarita Robles, Odón Elorza o María Luz Martínez Seijo

"Avui és un dia trist per al nostre país", ha piulat la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, res més acabar la investidura. "Sol·licitaré de manera immediata una reunió amb el president Rajoy. Urgeix donar solució als problemes de la nostra comunitat", ha afegit.

Fotografies d'arxiu dels els 15 diputats socialistes que han trencat la disciplina de grup votant en contra de la investidura de Rajoy:  Margarita Robles, Susana Sumelzo, Odón Elorza, Rocio de Frutos, Zaida Cantera, Meritxell Batet, Joan Ruiz, Merce Perea, Manel Cruz, José Zaragoza, Lidia Guinart, Marc Lamuá, Pere Joan, Sofía Hernanz y Luz Martínez Seijo. / EFE

"Molts ens mantindrem lleials als nostres votants", ha dit després de la compareixença de Sánchez aquest dissabte.

Davant seu, Rajoy ha tingut un PSOE fora de combat, amb un nou discurs del portaveu parlamentari del partit, Antonio Hernando, que no ha estat capaç de reivindicar-se com a oposició, rol que ha quedat monopolitzat per Podem i les forces més petites de l'arc parlamentari. Entre aquests, ha destacat el discurs del portaveu adjunt d'ERC, Gabriel Rufián, que ha generat algun moment de tensió amb els socialistes, als que ha acusat de "traïdors".

Calendari

Rajoy es podria prendre ara amb calma els següents passos per jurar el càrrec davant del rei i formar el seu nou govern. Fonts de la Moncloa expliquen que els ministres podrien quedar nomenats fins i tot dimecres, tot i que si s'accelerés la maquinària constitucional, ho podrien estar dilluns mateix.

stats