Balears 25/09/2017

El PSIB insisteix, aposta pel federalisme i assegura que l'1-O "grinyolaria" si es realitzàs la consulta

MÉS i Podem donen suport al referèndum, mentre que el PP i Ciutadans demanen a Armengol un posicionament "clar" sobre la votació

Ara Balears / Efe
3 min
Manifestants a la Ciutat de la Justícia clamen llibertat pels detinguts per l'1-O

PalmaVisions disperses i només dues de clares a favor d'una consulta sobiranista. Els partits representats al Parlament balear han alçat la veu aquest dilluns en relació amb el referèndum que Catalunya preveu realitzar l'1-O. Mentre que MÉS i Podem defensen la votació, el PSIB i El Pi advoquen per un "acord" i el PP i Ciutadans ataquen la presidenta balear i reclamen que es posicioni amb el que ells consideren que és complir la llei.

"La solució ha de ser política i dialogada"

Andreu Alcover, portaveu parlamentari del PSIB

Des del PSIB el posicionament entorn del referèndum no es desvia gaire del que reclama el partit a escala estatal. "La solució ha de ser política i dialogada, sense imposicions de cap de les parts", ha exposat el seu portaveu parlamentari, Andreu Alcover, aquest dilluns en roda de premsa. En aquest context, ha destacat que l'1-O "grinyolaria" si es realitzàs una consulta en què participa "el 10% de la població" i amb el resultat es decidís el futur polític de Catalunya.

A més, Alcover ha assegurat que Armengol "sempre" ha estat a favor del compliment de la llei i del diàleg. Cal recordar que la presidenta balear va criticar que l'Estat havia traspassat "una línia vermella" amb les seves recents actuacions a Catalunya. Alcover ha defensat el federalisme i, per tant, la reforma de la Constitució.

"Una vegada més, Picornell ens ha fet passar vergonya"

Marga Prohens, portaveu parlamentària del PP

Des del PP, les crítiques s'han centrat en les declaracions que el president del Parlament, Balti Picornell, va realitzar a Saragossa donant suport al poble català. Prohens ha dit que Picornell és la segona autoritat de les Illes i que "hauria de representar-nos a tots". "Una vegada més, ens ha tornat a fer passar vergonya".

Segons Prohens, aquestes paraules de suport a Catalunya significarien que Picornell "fa una crida a sobrepassar la llei i desobeir-la". El PP també ha explicat que demanarà a Armengol que es posicioni de manera clara sobre l'1-O i que, si "està en condicions", que es "compleixi la llei" a Balears.

"MÉS té al seu ADN la defensa de l'autogovern"

Bel Busquets, coportaveu parlamentària de MÉS

La coportaveu de MÉS per Mallorca al Parlament, Bel Busquets, ha criticat la "deriva autoritària de l'Estat" cap a Catalunya i ha defensat de manera clara el dret a decidir dels pobles. "MÉS té al seu ADN la defensa de l'autogovern".

L'ecosobiranista ha exigit "més democràcia a Catalunya i a tot l'Estat".

"Les llibertats són qüestionades davant un partit autoritari i repressor"

Alberto Jarabo, secretari general de Podem

El líder de Podem, Alberto Jarabo, ha criticat "l'actitud repressora del PP davant un problema polític" i ha considerat que "les llibertats són qüestionades davant un partit autoritari i repressor" com el PP. En aquest sentit, ha advocat a favor del "diàleg" i del dret a decidir dels catalans. A més, ha enviat un missatge al PSIB: els socialistes hauran de prendre la decisió de si "tornen a estar" amb el PP –al qual ha permès governar a l'Estat– o si aposta per "actituds més democràtiques".

Per part seva, Picornell s'ha volgut defensar de les crítiques i ha insistit que "no podem desviar la mirada a cap altra banda". "És el moment de cercar sortides polítiques i reals des del diàleg i la democràcia", ha conclòs.

"Això no va de victòries, sinó de cercar una solució pactada"

Jaume Font, portaveu parlamentari d'El Pi

Si es tracta d'un "problema polític, la solució ha de ser política. L'Estat no ha jugat mai a una solució política, pareix que ha viscut millor amb l'enfrontament". El portaveu parlamentari d'El Pi, Jaume Font, ha destacat que el procés a Catalunya ha de concloure amb una "solució pactada", ja que "això no va de victòries".

Font ha considerat que és necessari arribar a un ampli acord polític davant la independència i s'ha de cercar un "encaix real on tothom se senti còmode".

"No es pot estar a dos bàndols, o s'està amb la llei o fora de la llei"

Xavier Pericay, portaveu parlamentari de C's

El portaveu parlamentari de C's, Xavier Pericay, ha qualificat de "molt preocupant" el posicionament de MÉS i Podem a favor de l'1-O i ha advertit la presidenta balear que "no es pot estar a dos bàndols, o s'està amb la llei o fora de la llei". Així, reclamen que Armengol tingui una posició clara.

També ha criticat les declaracions de Picornell a Saragossa i ha dit que és "preocupant" que Armengol opini que s'han traspassat línies vermelles amb l'entrada de la Guàrdia Civil a les seus de la Generalitat i la detenció de càrrecs públics.

stats