SALUT
Balears 19/10/2016

170 casos de persones amb VIH surten cada any a les Balears, i la meitat ho descobreix tard

Aquest dijous se celebra el Dia nacional de la prova del VIH i l'associació ALAS realitzarà una jornada ininterrompuda de proves ràpides per visibilitzar un problema que encara està estigmatitzat

J.salmeron
3 min
Després d'obtenir una mostra de sang, en quinze minuts apareix el resultat.

PalmaL'Associació de Lluita Antisida, ALAS, atén cada any gairebé 500 persones que es fan la prova del VIH. Gairebé 170 resulten ser seropositives a les Illes Balears. S'estima que el 30% de les persones que tenen VIH no ho saben i, segons dades del Ministeri de Sanitat, quasi la meitat dels infectats ho descobreix de manera tardana. Per aquest motiu és important detectar el virus a temps, i ALAS celebra aquest dijous el Dia nacional de la prova del VIH amb una jornada de set hores ininterrompudes, en què es realitzaran proves ràpides del VIH a la seva seu, al carrer del General Riera, 3 (2n-A).

La presidenta del Parlament, Xelo Huertas, ha visitat aquest dimecres l'associació per fer-se'n la prova ràpida. Segons Huertas, "actualment no es parla tant del VIH, però això no significa que el problema hagi desaparegut". Per aquest motiu, ha dit la presidenta, personalitats reconegudes de la societat "donam a conèixer inciatives com aquesta, perquè el VIH no caigui en l'oblit".

La presidenta del Parlament, Xelo Huertas, durant la prova ràpida del VIH.
El conseller insular Lluís Apesteguia fent-se la prova ràpida del VIH.

Per la seva banda, el conseller insular i portaveu de MÉS al Consell de Mallorca, Lluís Apesteguia, també s'ha fet la prova ràpida del VIH, "per animar les persones que hagin tingut una pràctica de risc a venir per fer-se la prova d'una manera normalitzada".

I és que moltes persones no es realitzen les proves del VIH o d'Infeccions de Transmissió Sexual (ITS) perquè en l'actualitat encara és una qüestió estigmatitzada: "El VIH va associat a la sexualitat, un tema tabú, i la gent té por de ser assenyalada per membres del seu entorn, que acabin justificant que "alguna cosa ha fet malament'", explica Joan Viver, coordinador d'ALAS. Queden molt enrere aquelles campanyes contra el VIH i la sida, que varen deixar constància en la memòria col·lectiva a través d'eslògans que alertaven dels riscos i informaven de les prevencions. Actualment, des de les insitucions públiques s'aposta molt poc per difondre els problemes que implica el VIH i existeix una ínfima educació sexual destinada als adolescents, no solament per prevenir el contagi del VIH sinó també d'altres ITS.

Prova anònima i resultats en 15 minuts

Aquest dijous, a partir de les 11 i fins a les 18 h, l'associació ALAS quedarà oberta per rebre totes aquelles persones que vulguin fer-se la prova ràpida del VIH. Es realitza de manera anònima i, després d'haver obtingut una mostra de sang, en 15 minuts n'apareix el resultat. Si surt positiu, "s'activa el protocol: primer es fa una prova de conformitat", ha explicat Viver. Tot i que no és necessària una cita prèvia, ALAS recomana demanar-la trucant al 680 73 03 03 o enviant un correu electrònic a pruebavih@alas-baleares.com. També es pot sol·licitar per Whatsapp.

Amb motiu d'aquest dia, ALAS disposa de la plataforma Taula per la sida, en la qual pren part juntament amb Ben Amics, la Creu Roja Joventut, Metges del Món i Siloé. A més, la Conselleria de Salut, ha recordat l'associació, facilitarà tot el material necessari per a la realització de les proves, amb l'objectiu que l’entitat pugui mantenir-ne el servei no només aquest dia sinó durant tot l’any.

stats