Balears 29/03/2016

Prorroguen el secret de sumari de la trama de corrupció a la policia de Palma per nous indicis de suborn

El jutge instructor destaca "l'escassa o nul·la" col·laboració dels comandaments i admet que prosseguiran les amenaces a alguns dels implicats en la investigació

Ara Balears
2 min
L'escorcoll, al setembre de 2013, al quarter de Sant Ferran marcà l'inici de la investigació de la suposada trama de corrupció.

PalmaEl jutge instructor de la presumpta trama de corrupció a la Policia Local de Palma ha prorrogat, una vegada més, el secret de sumari per poder continuar investigant i recopilant informació davant els indicis de més suborns dins el cos policial.

En una interlocutòria, el magistrat Manuel Penalva, indica que aprecia indicis de nous delictes de suborn comesos per nombrosos policies locals que haurien rebut "sobres amb doblers". Penalva assegura que les investigacions avancen amb una cura especial per la protecció de les fonts, "extremadament sensibles a les pressions, amenaces i advertències" i que, reconeix, "de ben segur rebran part dels investigats i el seu entorn".

Penalva assegura que continua prenent declaració a testimonis i que encara li falta analitzar nombrosa documentació, ordinadors, discs durs i mòbils requisats durant el curs de la investigació, que va iniciar el 2013.

El jutge instructor afirma, en la interlocutòria, que està convençut que hi ha policies locals amb interessos econòmics i que han rebut prebendes relacionades amb locals de zones d'oci o amb altres matèries on intervenien per raó del seu càrrec. Afegeix, a més, que hi ha empresaris que s'han vist beneficiats per la presumpta trama alliberant-se d'inspeccions o, per contra, sent-ne avisats prèviament.

Amenaces als testimonis i poca col·laboració de la policia

Penalva ja ha dictat presó preventiva per a una quinzena d'agents des que va esclatar el cas.

El jutge considera que els agents actuaven "protegits pels comandaments policials" i investiga presumptes delictes de tràfic i tinença il·lícita d'armes, obstrucció a la justícia, delictes contra la salut pública i contra Hisenda, blanqueig, falsedat, tràfic d'influències, prevaricació, negociacions prohibides, ús d'informació privilegiada, coaccions, amenaces, extorsió i contra el medi ambient.

En la interlocutòria, Penalva recorda que l'Audiència de Palma ja s'ha pronunciat respecte de les reiterades pròrrogues del secret de sumari en resposta a recursos interposats per diversos dels investigats amb l'argument que la instrucció "ha de ser preservada de la intervenció de terceres persones no desitjades fins a la recopilació completa de les dades". En aquest sentit, el jutge afirma que tenint en compte les connexions que mantenen els implicats, "no es pot investigar eficaçment d'una altra manera".

Penalva cita diversos episodis de coaccions i amenaces contra ell mateix; agents de policia; la regidora de Seguretat de Palma, Angélica Pastor; el director general de Seguretat, Martí Capó; el fiscal de la causa, Miguel Ángel Subirán, i alguns testimonis com el fill de la Paca, 'El Ico'El Ico'.

"El Ico" ha estat el darrer implicat en reconèixer amenaces.

El jutge assegura que instarà les diligències "que permetin un proper alçament del secret" i subratlla "la nul·la o molt escassa col·laboració que s'ha d'esperar dels comandaments de la Policia Local".

stats