Balears 26/06/2017

Prohens: “La posició del PP és molt clara. No volem prospeccions. Mantenim el criteri de sempre”

La vicepresidenta popular defensa el vet del Congrés a la llei de prospeccions perquè implica indemnitzacions

Jaume Vinyas
3 min
La portaveu parlamentària del PP, Marga Prohens, i la diputada Núria Riera, aquest dilluns, al Parlament.

PalmaLa portaveu parlamentària del PP, Marga Prohens, ha refusat aquest dilluns les crítiques dels partits del Pacte pel vet del govern de Mariano Rajoy al projecte de llei de prospeccions. “Ja vàrem advertir que podria ser una llei problemàtica”, ha assegurat, tot justificant l'oposició del govern central a la proposició, redactada per l'Aliança Mar Blava, en el fet que pot suposar el pagament d'indemnitzacions milionàries a algunes de les companyies que van rebre concessions amb dret a pròrroga.

“Totes aquestes concessions les va aprovar el senyor Zapatero i va ser (el llavors president) Francesc Antich qui va anar a Eivissa i va dir que no era cap escàndol que el govern espanyol volgués conèixer què hi ha en el subsòl de l'illa”, ha recordat Prohens, qui ha reivindicat, immediatament, que “el PP les ha aturades totes i sense pagar un euro”. “Cal respectar els tràmits administratius”, ha reiterat.

Pel que fa al fet que el PP votàs a favor de la proposició de llei al Parlament, Prohens ha admès que “potser ens n'hauríem d'haver desmarcat” i ha subratllat que està “cansada” d'escoltar els retrets de les altres forces perquè el partit hagi votat una cosa a Palma i una altra a Madrid. “Se'ns posa constantment entre l'espasa i la paret. Que no es riguin de la ciutadania. Aquí el que volia prospeccions és el senyor Antich”, ha reiterat.

“Ja vam advertir del problema, però vam volar mantenir la imatge d'unitat”, ha defensat. “El que passa és que el PP no hi és per aguantar una pancarta amb la senyora Tur i tota aquesta gent. El PP hi és per gestionar”, ha afegit. “Sabent que hi ha empreses que tenen dret a una pròrroga de la concessió, jo entenc que el PP hi voti en contra”, ha conclòs.

Rebuig unànime de l'esquerra

Els partits del Pacte, en canvi, han criticat els populars pel que consideren un doble discurs. “El PP ens té absolutament despistats”, ha assenyalat el portaveu parlamentari del PSIB, Andreu Alcover. “El concert basc i les ajudes a Canàries també tenen un cost i no ha passat res”, ha afegit.

Des de MÉS per Mallorca, la diputada Joana Aina Campomar ha qualificat la notícia de “decebedora”, tot i que ha admès que “no ens ha sorprès; ho han fet altres vegades”. El diputat, David Abril, també ha mostrat el seu enuig a través de les xarxes socials.

El secretari general de Podem, Alberto Jarabo, ha criticat els “arguments febles” del PP i ha recordat que la proposició de llei rep el suport de tots els partits polítics balears i, a més, està impulsada per una plataforma ciutadana.

El Pi, per part seva, també ha lamentant el posicionament del PP. "Començam a estar acostumats a treure coses per unanimitat i, amb l'excusa del pressupost, estan tirant en terra coses que no són insignificatives, que són estratègiques", ha dit el portaveu parlamentari, Jaume Font, qui ha reclamat "un projecte que pugui influir a Madrid, encara que sigui amb un sol diputat, tal com fan els canaris". En aquest sentit, també ha acusat el PSIB de "manca d'influència", tot recordant que "va ser Zapatero qui va posar en marxa les prospeccions.

Tots els partits han instat Ciutadans a revertir la decisió del govern. I és que encara està pendent que la mesa accepti o no el vet de l'executiu Rajoy. En aquest sentit, els vots a la mesa de la formació taronja, el PSOE i Units Podem serien suficients per tombar el vet i obligar el govern a debatre la proposta al Congrés. Un anterior antecedent similar no convida, però, a l'optimisme. Ciutadans va permetre el vet a la tarifa plana per als vols interinsulars emparant-se que "la mesa només pot oposar-se a un vet quan incompleix la Constitució i la reiterada jurisprudència del Tribunal Constitucional", segons va explicar el portaveu parlamentari, Xavier Pericay.

stats