L'OBSERVATORI
Balears 27/05/2015

La primera 'no decisió' del tribunal del cas Nóos

Els magistrats diuen al jutge Castro que és ell qui ha de decidir si accepta o no la petició de rebaixa de fiança que ha plantejat la infanta

Antònia Artigues
2 min
Els magistrats han tornat la pilota de la fiança de la infanta a Castro

PALMAEl tribunal que ha de jutjar el cas Nóos, integrat pels magistrats Juan Pedro Yllanes, Samantha Romero i Elionor Moyà, s'ha estrenat amb una decisió sobre la infanta. O millor dit, amb una 'no decisió' sobre un assumpte que afecta la germana del rei Felip VI: la seva petició de rebaixa de la fiança de responsabilitat civil dels 2,7 milions a just 450.000 euros.

La defensa de la infanta Cristina havia plantejat aquesta petició al jutge José Castro, però el magistrat entenia que, una vegada traslladat ja el cas a l'Audiència de Palma, corresponia al tribunal resoldre la qüestió. I l'Audiència ha reenviat de nou el tema a Castro, argumentant que és ell qui tramita les peces de responsabilitat civil i, per tant, qui ha de decidir sobre la rebaixa. Ara, la pilota torna a estar sobre la teulada del jutjat de Castro.

Com era d'esperar –pel seu posicionament envers la infanta–, tant el fiscal Pedro Horrach com l'Advocacia de l'Estat s'han mostrat favorables a la reducció de la fiança. No vol dir que Castro no pugui canviar de parer, però és ell qui va decidir la quantia de la fiança de responsabilitat civil de la infanta, de manera que és més difícil que s'accepti la petició perquè no hi ha cap canvi en la situació. La defensa (i les parts que comparteixen arguments) considera just l'eventualitat d'una responsabilitat a títol lucratiu, sense responsabilitat penal de Cristina de Borbó. Però les coses no són com un les vol veure. Castro obrí judici oral contra la infanta fonamentant-se en l'acusació formulada en contra seva per Manos Limpias com a presumpta cooperadora de dos delictes fiscals del seu marit, i sol·licità per a ella, a més de penes de presó, el pagament d'altes multes que s'han d'assegurar per afrontar l'eventualitat d'una sentència condemnatòria.

Castro ha d'acatar la decisió de l'Audiència i, per tant, resoldre sobre la rebaixa... ara que ja s'havia acomiadat del cas Nóos amb un "bon viatge". Si no ho té clar... feim una assemblea i el Podem ajudar!

stats